eur:
396.85
usd:
355.57
bux:
74510.83
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Orbán: a háttérben egy rejtélyes ok

A Fidesz elnöke szerint kormánya minden szempontból megalapozott döntést hozott a Gripen-szerződés ügyében. Orbán Viktor ezt azután mondta újságíróknak, hogy elkészült a jelenlegi kormány Gripen-bizottságának jelentése.

A volt miniszterelnök előrebocsátotta, hogy még nem olvasta a jelentést, ugyanakkor kijelentette, hogy kabinetjének döntése minden szempontból megalapozott volt, szakmailag, katonapolitikailag és gazdaságilag egyaránt.

Az ország számára a legjobb gazdasági konstrukciót választottuk ki, amelynek kidolgozásában részt vett a honvédelmi és a gazdasági tárca mellett a Miniszterelnök Hivatal is - tette hozzá Orbán Viktor.

Mint mondta, azt lehet tudni, hogy a svédek a Gripen-beszerzéssel kapcsolatban vizsgálatot indítottak korrupciós ügyben, ami a feltételezések szerint eléri Magyarországot is, ez azonban már 2003-ról szól, amikor az Orbán-kormány által kötött szerződést valamilyen rejtélyes okból az akkor hivatalba lépett szocialisták módosították.

A Fidesz elnöke megjegyezte: sajnálja, hogy a most elkészült jelentés, az eddig napvilágot hírek szerint, erre a kérdésre nem tér ki.
A kormány szerint az Orbán-kabinet a felelős


Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár, a Gripen-bizottság elnöke a kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hogy elkészült a testület jelentése, amely egyebek között megállapította, hogy közbeszerzési eljárás nélkül folytatták le a vadászrepülőgépek beszerzését 2001-ben, illetve a beszerzés ellentétes volt egy Országgyűlési határozattal is, amely a beszerzést 2003 utánra tervezte.

Vadai Ágnes a részleteket ismertetve beszámolt arról, hogy a testület megállapította: a Honvédelmi Minisztérium nem a Gripen, hanem az F-16-os típusú amerikai repülőgépek beszerzését javasolta a kormány nemzetbiztonsági kabinetének.

A döntés meghozatalára nem lett volna jogosult a nemzetbiztonsági kabinet, azt a kormánynak kellett volna meghoznia - tette hozzá.

Vadai Ágnes közölte, hogy a légierő fejlesztési irányát nagyban befolyásolta, hogy Orbán Viktor akkori miniszterelnök nem akart orosz haditechnikára alapuló beszerzést.

Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×