eur:
385.41
usd:
355.04
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Nincs koalíciós megállapodás az SZDSZ-es javaslatokról - a nap hírei

Országszerte megemlékezéseket tartottak az 56-os forradalom leverésének évfordulóján. Nincs egyezség a kormánypártok között a költségvetést módosító SZDSZ-es javaslatokról. Talmácsi Gábor megnyerte a gyorsaságimotoros világbajnokságot. A nap hírei 2007. november 4-én, vasárnap.

Emlékezés a nemzeti gyásznapon

A budapesti Hősök terén katonai tiszteletadás mellett, koszorúzással fejeződtek be az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 51. évfordulója alkalmából rendezett állami megemlékezések.

Lerótta kegyeletét az ismeretlen katona sírjánál többek között Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság, és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, valamint több '56-os szervezet és diplomáciai testület képviselője is.

A megemlékezést mintegy 150 tüntető bekiabálásokkal próbálta megzavarni. Délelőtt Sólyom László államfő és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mellett több politikus is elhelyezte a kegyelet virágait a Rákoskeresztúri Új köztemetőben.

A Parlamentben átadták a Mindszenty Emlékérmet. Az elismerést Kozma Imre irgalmas rendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője és Tunyogi Csapó Gábor író vehette át.

Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke Kalocsán, a női börtön előtt tartott megemlékezésen mondott beszédet.

Az 56-os forradalom katonai áldozataira, és az azt követő megtorlás mártírjaira emlékeztek Budapesten, a soroksári Jutadombon is.

Mikita János, a magyar honvédség vezérkari főnökének helyettese elmondta: a Jutadomb azon kevés helyek egyike volt, ahol a magyarok sikerrel szálltak szembe a szovjetekkel 1956. november 4-én.

Civil szervezetek is megemlékezéseket tartottak az évfordulón. A budapesti Kossuth téren az Élő 1956 Tömörülés által szervezett rendezvényen többek között felszólalt Wittner Mária '56-os halálra ítélt.

Később az esemény mintegy 100 résztvevője átvonult a Szabadság térre, ahol a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 a szovjet hősi emlékmű ellen tiltakozott. Csendes megemlékezést tartottak a Kerepesi úti temetőben, az '56-os hősi halottak és áldozatok emlékhelyénél is.

A budavári Mátyás Templomban szentmisét, majd ökumenikus istentiszteletet tartottak a megtorlás áldozatainak emlékére. Debrecenben 4 helyen tartottak koszorúzást, Kaposváron pedig az '56-os sortűz 3 áldozatára emlékeztek.

Pimper Richárd, az állami rendezvények előkészítését és lebonyolítását felügyelő operatív törzs helyettes vezetője arról számolt be, hogy nem történt rendkívüli esemény a megemlékezésekkel összefüggésben.

Nincs megállapodás az SZDSZ javaslatairól


Nem született megállapodás a költségvetést módosító szabad demokrata javaslatokról a koalíciós pártok egyeztetésén.

Horn Gábor, a liberális párt ügyvivője a Parlamentben tartott megbeszélés után azt mondta: az MSZP nem fogadta el adócsökkentési javaslataikat.

A két párt folytatja az egyeztetést. A távirati irodának nevük elhallgatását kérő szocialista politikusok azt mondták: a javaslatokkal Kóka János saját helyzetét próbálja megerősíteni az SZDSZ-en belül.

A liberális párt differenciált családi pótlékot vezetne be, növelné a személyi jövedelemadó felajánlható részét, és emelné az szja 18 százalékos kulcsának felső határát. Orbán az összefogásról

Szociális kiáltvány kiadására készül a Fidesz. Az ellenzéki párt elnöke a "Kiút a szociális válságból" című budapesti konferencián azt mondta: a dokumentumban összegezhetnék azokat a feladatokat, amelyekre a történelmi szövetség kialakításához szükség van.

Orbán Viktor a párt női tagozatának tanácskozásán hangsúlyozta: a válság leküzdéséhez elengedhetetlen a középosztály és a szegényebb rétegek összefogása.

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke előzőleg a demográfiai, az egészségügyi és a foglalkoztatási problémákról beszélt.

Szíjjártó perel

Pert indít a győri MSZP vezetői ellen Szijjártó Péter helyi fideszes országgyűlési képviselő. Neupor Zsolt, az MSZP győri szervezetének elnöke korábban arról számolt be, hogy a város gazdasági bizottsága - amelynek elnöke Szijjártó Péter volt - a Fidelitashoz kötődő cégeknek ítélt oda támogatásokat.

Németh Zoltán, Győr fideszes alpolgármestere erre reagálva hangsúlyozta: a bizottságba delegált két MSZP-s tag is megszavazta a pénz odaítélését, és az egyik cég tavaly, az MSZP-SZDSZ vezetés idején is kapott támogatást.

Kitoloncolnak egy magyart Olaszországból

Egy magyar állampolgárt is kitoloncolnak Olaszországból a szerdán bejelentetett közbiztonsági akció keretében.

Róma azután döntött a veszélyesnek ítélt bevándorlók elleni szigorúbb fellépésről, hogy a közelmúltban egy jórészt román állampolgároknak tulajdonított bűncselekmény-sorozat okozott felháborodást.

A római rendőrprefektus eddig 6 román és egy magyar kiutasítására adott utasítást.

Talmácsi világbajnok


Világbajnoki címet nyert Talmácsi Gábor a gyorsaságimotoros versenysorozat 125 köbcentiméteres géposztályában.

A magyar versenyző az idényzáró valenciai futamon a második lett legnagyobb riválisa, egyben csapattársa, a spanyol Hector Faubel mögött. Helyezésével öt pontot megőrzött összetettbeli előnyéből. Talmácsi Gábor a motorsport első magyar világbajnoka.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×