eur:
389.65
usd:
362.8
bux:
67987.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Orbán Viktor: "Több lehet, mint kormánybuktatás"

A Fidesz elnöke elképzelhetetlennek tartja, hogy pártja nagykoalícióra lépjen a jelenlegi kormánypártokkal. Orbán Viktor erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.

Mindig úgy képzeltem, hogy a demokráciában az emberek felhatalmazzák a politika egy részét: a korábban meghirdetett, általuk jóváhagyott program szerint irányítsa az országot - mondta a volt kormányfő.

Rivalizáló programok vannak, azért választják az emberek az egyiket, hogy a másik ne valósuljon meg - tette hozzá.

Tavaly az emberek úgy döntöttek, hogy ne a Fidesz által felkínált program valósuljon meg. A baj éppen az, hogy nem az emberek által jóváhagyott program valósul meg - jelentette ki Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke szerint ma egyértelmű, világos válságprogramra van szükség Magyarországon.

Nem lehet nagykoalíció az MSZP-vel, mert programjának egyetlen eleme, egyetlen politikusa sem tudna többletet adni - mondta a volt miniszterelnök.

Ha valamivel kapcsolatban van közakarat Magyarországon, az az, hogy sürgősen abba kell hagyni a most zajló dolgokat. Gazdasági és politikai fordulatra van szükség, de ezt nem hajthatják végre azok, akik ebbe a helyzetbe belevitték az országot - tette hozzá.

A mai magyar közélet kiszámíthatatlan. Az embereket becsapták, a demokrácia értékeit elsilányították, korrupcióban úszik az ország, a kormány "reformjai" káoszt hoztak, szociális válság van. Mire várunk még? - mondta Orbán Viktor.

Hozzátette: keresni kell az alkotmányos lehetőségeket arra, hogy az emberek kiharcolhassanak egy előrehozott választást.A népszavazási aláírásgyűjtéssel összefüggésben a Fidesz elnöke leszögezte: csak olyan adatokat jegyeznek fel, amelyeket a törvény lehetővé tesz, és amelyekhez az érintettek írásbeli beleegyezésüket adták.

Ha esetleg egy-egy Fidesz aktivista megsértené a törvényeket aláírásgyűjtés közben, akkor a párt fellép ellene - szögezte le a politikus.

A népszavazás menetrendjéről Orbán Viktor kifejtette: az elmúlt egy év egy rossz játék jegyében telt, ami arról szólt, hogyan lehet kicselezni a népakaratot, a kormány és az Országos Választási Bizottság mindent bevetett a halasztás érdekében, és hogy apassza a lelkesedést.

A Fidesz elnöke szerint ugyanakkor már nem tehetnek semmit a népszavazás ellen, és a köztársasági elnök akár már év végén kitűzheti a referendum időpontját.

A szavazásra kora tavasz tűnik a legésszerűbbnek, de ennek meghatározása a köztársasági elnök kizárólagos joga - tette hozzá.

A volt miniszterelnök nem tartja elképzelhetőnek, hogy ellentétes tartalmú kérdések is felkerüljenek a szavazólapra.

Új időszámítás

A pártelnök szerint a szociális népszavazás több lehet, mint kormánybuktatás, egy új időszámítás kezdődhet.

Orbán Viktor elmondta: a referendum elementáris erejű összefogást hozhat, ami ismeretlen jelenség Magyarországon; a kormány széles és szervezett népakarattal kerülhet szembe, "így megrendítő hatást is beleképzelhetünk az eseményekbe".

A politikus a Fidesz egészségügyi elképzeléseiről kifejtette: fontos, hogy tudják a betegek, hova kell fordulni; ne legyenek várólisták, de legalábbis vissza kell szorítani azokat; továbbá ne kelljen fizetni a járulékokon túl, mert ebből a forrásból is meg lehetne oldani a finanszírozást.

A biztosítói rendszerrel összefüggésben Orbán Viktor közölte: egyetlen forintot sem garantálnak, amit a magáncégek befektetnek a több-biztosítós rendszerbe. Az esetleges kormányváltás után az egyik első döntésük lesz a közvagyonná történő visszaalakítás, erre többféle módszer is van.

Nem vagyunk a magánszolgáltatók ellen, de fenn kell tartani a köztulajdonban lévő, szolidaritási alapon működő egészségügyi rendszert - hangsúlyozta a volt kormányfő.Arra a kérdésre, hogy milyen államkoncepcióban gondolkozik a Fidesz, Orbán Viktor azt mondta: erre nem elvi, hanem gyakorlati választ tud csak adni.

Azt kell meghatározni, hogy itt és most milyen államra van szükségünk. A Fidesz szerint ésszerű méretű, takarékos és erős államra van szükség - jelentette ki.

A Fidesz elnöke az egészségügyet példaként felhozva közölte: Magyarország nem állhat át olyan rendszerre, amely az öngondoskodást helyezi a középpontba.

Ebben az esetben milliónyi ember lesz, aki nem tud majd meggyógyulni. Az államnak szolidaritási alapon kell működtetnie ezt a rendszert - tette hozzá az ellenzéki politikus.

Közölte: ehhez a Fidesz a jelenleginél kevesebb adót és járulékot kérne az emberektől.

Ha a Fidesz felhatalmazást kap a kormányzásra, akkor jelentős mértékben csökkenti az élőmunkát terhelő járulékot - szögezte le a volt miniszterelnök.

Orbán Viktor elfogadhatatlannak nevezte, hogy az állam egy vállrándítással intézi el, ha túllépi a költségvetésben megfogalmazott hiányt, illetve az Állami Számvevőszéknek azt az észrevételét, hogy több minisztérium büdzséje megbízhatatlan és hamis.

Ha az állam így bánik az állampolgárok pénzével, akkor ez nem lesz tisztességesen működő ország. Ezen kell változtatni - mondta a politikus.

4

Orbán Viktor leszögezte: olyan ügyek kerültek felszínre, amelyek alapján egyértelmű, hogy az uniós és fejlesztési pénzeket központilag szervezve ellopják.

A képviselők elé kerülő dokumentumok szerint a közpénzeket elherdálják, felelőtlenül gazdálkodnak az adóforintokkal - fűzte hozzá.

A miniszterelnök úgynevezett tisztasági csomagja Orbán Viktor szerint nem segítenek a korrupció ellen, amely "befonja a mindennapi életet".

A Fidesz elnöke a jövő évi költségvetésről kijelentette: nem lát osztogatásra utaló jeleket.

A politikus kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Bank szerint a magyar családok háromnegyedének nincsenek pénzügyi tartalékai, máról holnapra él, ezért ha nőnek a megélhetés költségei, akkor hitelt kell felvenniük, vagy más módon kell túlélniük.

A kormánynak az emberek oldalán kellene állnia, nem tűrheti, hogy növekedjenek a megélhetés költségei - hangsúlyozta a volt miniszterelnök, hozzátéve: nem kellett volna elfogadni az áram árának emelését lehetővé tévő törvényt.

Orbán Viktor szerint az államnak komoly lehetőségei vannak az áremelések visszafogására, a Fidesz-kormány ezeket kordában tudta tartani, csak annyiban emelkedtek az árak, amennyire a jövedelemszerzési lehetőségek növekedtek.

"Túl a butaságon"

Kérdésre válaszolva a Fidesz elnöke közölte: nem támogatja, hogy háromszorosára emelkedjen a képviselők fizetése, még akkor sem, ha a többi juttatás megszűnne.

Ezt kikérjük magunknak, ez képtelenség, ami túl van a butaságon, és alkalmas a közbizalom aláásására, a parlament és a demokrácia lejáratására, meggyengítésére - fogalmazott a politikus.

Orbán Viktor "más természetű képtelenségnek" tartja a képviselői összeférhetetlenség tervezett szabályozását, szerinte nem lehet megfosztani a választókat attól, hogy olyan emberre szavazzanak, akiben megvan a bizalmuk.

Azt el tudjuk fogadni, hogy polgármesterek ne indulhassanak pártlistán, de az egyéni indulás lehetőségét nem lehet elvenni tőlük - tette hozzá.

A korábbi miniszterelnök egyetért azzal, hogy a magyarországi politikusok ne avatkozzanak bele a határon túli magyarság ügyeibe, de most Romániában európai parlamenti választások lesznek, így természetesnek tartja, hogy az uniós politikusok részt vesznek a kampányban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×