eur:
389.8
usd:
362.81
bux:
68145
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Meghosszabbítják a mobilitás programot

Meghosszabbítja az egészségügyi tárca a mobilitás programot, amely az áprilisi kórház-átalakítások miatti elbocsátott orvosok, szakdolgozók munkához jutását segítette - értesült az InfoRádió.

A mobilitás program célja az egészségügyben kialakult munkaerőhiány megszüntetése, az orvosi ellátottság javítása bizonyos országrészekben - ezt közölte az egészségügyi tárca még áprilisban, amikor elkezdődött a kórházreform. Akkor 16 ezerrel csökkent a gyógyítási célokat szolgáló aktív ágyak, és 7 ezerrel növekedett a rehabilitációs ápolási célú krónikusok ágyak száma.

Az átalakítás a tárca adatai szerint 4500-6000 egészségügyi dolgozót érint, a kamara szerint azonban ennél többet. A menesztett orvosokon segít, illetve segítene a program.

Az InfoRádióhoz eljuttatott minisztériumi adatok szerint ugyanis csekély az érdeklődés a mobilitás iránt. A mai napig csupán 48 pályázat érkezett a tárcához.

A szakmai szervezetek szerint a csekély érdeklődés hátterében több tényező lehet. Az egyik ok az, hogy a program szerint az illető orvosnak 50 kilométernél nagyobb távolságra kell költöznie, új munkahelyet találnia, többen azonban ennél közelebb találtak állást a feltételként szabott minimum egy évre.

A másik ok, hogy a mobilitás leginkább azokat segíti, akik az ország másik végébe költöznek, például, több mint 300 kilométerre. Õk ugyanis egyévi bérüknek megfelelő juttatást kapnak.

Nehéz azonban a szakmai szervezetek szerint lakást vásárolni, a házastársnak munkát találni, vagy a gyermekek iskoláztatását megoldani egyidejűleg.

Fontos tényező lehet az is, hogy kevesen tudnak a pályázatról és annak feltételeiről. Az Egészségügyi Minisztérium az InfoRádióhoz eljuttatott levél szerint meghosszabbítja a mobilitás programot. A tárca szerint erre azért van szükség, mert nagyon sok kórház későn kezdte meg a létszámcsökkentést, ezért több dolgozó még a felmondási idejét tölti. A munkaerő-piaci alapból 500 millió forintot tett félre a kormány.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×