eur:
389.51
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Eddig nyerésben a kormány

Csaknem félszáz kereset érkezett a Fővárosi Bíróságra a kórházi ágyszámcsökkentés miatt. Szeptember közepe óta tíz esetben született ítélet - tudta meg az InfoRádió. Molnár Lajos korábbi egészségügyi tárcavezető márciusban döntött arról, hogy mely kórházak szűnjenek meg, és hogy hol, mennyi ágy legyen.

Önkormányzatok, kórházak és szakmai szervezetek fordultak a bírósághoz a korábbi egészségügyi miniszter kórház-átalakítási javaslata miatt.

Az InfoRádió úgy tudja: összesen 49 per indult. Molnár Lajos márciusban hozta nyilvánosságra azon határozatait, amelyek szerint 39 súlyponti kórház lesz áprilistól az országban, ezek ellátásait egészítik ki a fennmaradó területi intézmények.

Ezzel párhuzamosan 16 ezerrel csökken a gyógyítási célokat szolgáló aktívágyak száma és 7 ezerrel nő a rehabilitációs ápolási célú krónikuságyaké.

A tárcavezető arról is döntött, hogy miként nézzen ki az új struktúra, mely kórháznak mennyi ágya legyen. A törvény a regionális Egészségügyi Tanácsokat hatalmazta fel a finanszírozás átalakítására, ám azok ezt nem végezték el, így került a döntés joga a szakminiszterhez.

Az intézmények szerkezetét külön-külön közigazgatási határozat rögzítette. A rendszer az új finanszírozási szerződések alapján lépett életbe. Az egészségügyi intézmények fenntartói közül valamennyi aláírta az egészségbiztosítóval a szerződést, többen azonban - zömében fideszes önkormányzatok - záradékot csatoltak a dokumentumhoz.

Ebben megfogalmazták, hogy az átalakítással nem értenek egyet, emellett kinyilvánították, hogy nem a miniszternek, hanem a fenntartó önkormányzatoknak a feladata és felelőssége az ágyszámokon változtatni.

Amennyiben pedig ezt a bíróság is így látja, akkor a szerződés semmisnek tekinthető és visszaállítható a korábbi finanszírozási és strukturális rendszer.

Eddig tíz közigazgatási perben született jogerős ítélet szeptember közepe óta. Legutóbb a Nógrád megyei önkormányzat és a megyei kórház pere zajlott a bíróságon, korábban pedig a soproni Erzsébet kórházé és a Magyar Orvosi Kamaráé. E két utóbbi ügyben a Fővárosi Bíróság elutasította a kereseteket.

A bíróság kimondta: az ország egészségügyi rendszerének reformja állami feladat, amit nem lehet az önkormányzatokra bízni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×