eur:
389.3
usd:
362.64
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fideszes alásírásgyűjtés: törvénytelenséget gyanít az MSZP

Az MSZP szerint nem zárható ki, hogy a Fidesz csalással gyűjtötte össze a népszavazási kérdéseihez szükséges aláírásokat. A Fidesz ugyanakkor azt közölte: az aláírásgyűjtéskor a jogszabályok szigorú tiszteletben tartásával jártak el. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint nem törvényellenes, ha egy párt adatbázissal rendelkezik szimpatizánsairól, ám az ellenkezik a hatályos törvényekkel, ha az aláírásgyűjtő aktivisták az aláírók adataihoz megjegyzéseket fűznek. Közben egy magánszemély feljelentést tett az ügyben.

Nem kizárt, hogy a Fidesz törvénytelenül gyűjtötte össze a népszavazási kérdéseihez szükséges aláírásokat - mondta az InfoRádiónak az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Varju László kifejtette: tudomása szerint a fideszes aláírásgyűjtők feljegyezték az állampolgárok pártpreferenciáit, márpedig a politikai meggyőződés különleges személyes adat, amit csak az érintett írásbeli hozzájárulásával lehet begyűjteni.

Az MSZP feljelenti a Fideszt a népszavazási aláírásgyűjtési módszere miatt, ha az ügyészség három napon belül nem indít hivatalból nyomozást a legnagyobb ellenzéki párt ellen - hangsúlyozta.

Morálisan és jogilag is tarthatatlan, hogy a Fidesz a népszavazási aláírásgyűjtés közben adatbázist épít, amelyben az emberek politikai hovatartozását tünteti fel - jelentette ki az SZDSZ ügyvivője, Horn Gábor.

A Fidesz állítja, a törvények betartásával járt el

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője közleményében azt írta: a Fidesz - mint ahogyan eddig mindig - a törvények és a jogszabályok szigorú tiszteletben tartásával járt el az aláírásgyűjtés folyamán, és így tesz a jövőben is.

Ha bárkinek van információja arról, hogy az aláírásgyűjtésnél törvénytelenség történt, tájékoztassa a népszavazási kampány politikai, vagy technikai irányítóját, hogy a szükséges lépéseket megtehessék - tette hozzá.

Egy magánszemély feljelentést tett

Csütörtök délután feljelentést tett egy magánszemély egy rádióadásra hivatkozva, megítélése szerint tiltott adatkezelést megvalósító címlisták miatt - mondta Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Hozzátette: a feljelentést a Fővárosi Főügyészséghez továbbították elbírálásra.A pártoknál olyan adatbázis jogszerűen lehet, amely a szimpatizánsok adatait tartalmazza - mondta az InfoRádiónak az adatvédelmi biztos.

Péterfalvi Attila kiemelte: az számít szimpatizánsnak, aki jogszerűen, írásban és önként adta hozzájárulását ahhoz, hogy ily módon regisztrálják.

Az sem törvényellenes, ha egy párt olyan adatbázis segítségével gyűjt aláírásokat, amelyben a szimpatizánsok szerepelnek - tette hozzá az ombudsman.

Az is jogszerű, ha egy korábbi szimpatizánslistából kerestek meg embereket az aláírásgyűjtés céljából, ám az nem jogszerű, ha megjegyzéseket tesznek a listán, és az aláírók adatai mellett azt is feljegyzik, hogyan fogadták őket - hangsúlyozta Péterfalvi Attila.

Hanganyag: Nagy Tamás, Sigmond Árpád és Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×