eur:
389.47
usd:
362.85
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fidesz: a politikusok kudarca, a választók sikere az OVB döntése

A politikusok kudarcának és a választópolgárok sikerének tartja az Országos Választási Bizottság napokban hozott döntéseit a Fidesz szóvivője. Az MSZP üdvözölte a testület határozatait.

A Fidesz szóvivője az InfoRádiónak elmondta: az emberek által 320 ezer aláírással támogatott, a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazási kezdeményezések sikeresen haladnak, míg a politikusok által kezdeményezett témák csaknem mindegyike megbukott.

Szijjártó Péter azután beszélt erről, hogy a testület szerdán nem hitelesítette az MSZP és a Fidesz közélet tisztaságával foglalkozó népszavazási kérdéseinek jelentős részét, ugyanakkor elrendelte a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj ügyében kezdeményezett népszavazáshoz összegyűlt aláírások ellenőrzését.

A fideszes politikus hangsúlyozta: számukra az emberek népszavazása a fontos, eddig is ennek megfelelően dolgoztak és ezután is ezt teszik.

Varju: Az MSZP üdvözli az OVB döntését

Az MSZP frakcióvezető-helyettese fontosnak nevezte, hogy az Országos Választási Bizottság jóváhagyta azokat a kérdéseket, amelyek elfogadásához a parlamentben kétharmados többség szükséges. Varju László szerint ez azt jelenti, hogy a kormányfőnek a közélet megtisztítására vonatkozó kezdeményezései végigvihetők.

Az MSZP-s politikus hozzátette: tiszta viszonyokat szeretnének, és ehhez biztosítékot jelentenek ehhez az OVB által hitelesített kérdések.

A frakcióvezető-helyettes elmondta: a nem hitelesített kérdések egy része technikai jellegű, ha szükséges, visszavonják őket, másik részük pedig olyan, amelyben a parlament felének támogatása elég, például a közpénzek felhasználására vonatkozó törvényjavaslat.

Varju László azt mondta: a kezdeményezéseknek nem az a célja, hogy mindenképpen népszavazás legyen, ösztönzőként hathatnak a pártokra, hogy ne húzzák az időt, és állapodjanak meg az ötpárti tárgyalásokon.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×