eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Gyurcsány és a hét "mesterlövés"

Népszavazást kezdeményez Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a politikai élet megtisztítását célzó, múlt héten bejelentett hét pont közül azokról, amelyek elfogadásához az Országgyűlés kétharmados támogatására lenne szükség, mivel annak elérése az ellenzék miatt bizonytalan. Ezt a kormányfő jelentette be az Országgyűlésben napirend előtti felszólalásában. A Fidesz szónoka közölte: hasonló javaslataikat már benyújtották.

A kormányfő napirend előtti felszólalásában bejelentette: ha az Országgyűlés nem fogadja el gyorsított eljárásban a hétpontos csomagját - amelyhez a honatyák négyötödös támogatására lenne szükség, akkor népszavazást kezdeményez az ügyben.

"Felkészültünk arra, hogy ha úgy látjuk, az ellenzék nem kívánja megadni a szükséges támogatást azokhoz döntésekhez, amelyekben nélküle nem tudunk dönteni, akkor a néphez, az istenadta néphez fordulunk felhatalmazásért" - jelentette ki a miniszterelnök.

Az Index.hu a szocialista frakcióbeli forrásaitól úgy értesült, hogy a kormány és 125 képviselő kezdeményezné a népszavazást, s mivel a jelenlegi szabályozás ebben az esetben eltekint az aláírásgyűjtéstől és csak az OVB-nek, illetve az Alkotmánybíróságnak kell áldását adnia a kezdeményezésre, a procedúra viszonylag gyorsan lepörgethető.

A tisztasági csomag kérdéseit - költséghatékony módon - egyébként a Fidesz tandíj és vizitdíjra kihegyezett népszavazási kérdéseihez csatolnák.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, tudja, elegendő támogatottság van a kormánypárti frakcióban ahhoz, hogy a képviselők kezdeményezzenek egy ilyen referendumot, és amennyiben ezt elindítják, az "utolérheti" a már napirenden lévő népszavazási kérdéseket.

A miniszterelnök szerint ha az Országgyűlésben mégis megállapodás születik a pártok között, akkor a képviselőknek lehetőségük lesz a korábban kezdeményezett népszavazást visszavonni.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy nem akar két népszavazást, nem akarja, hogy ennek költségei újabb terhet jelentsenek.

"Magyarországnak ezekre a változásokra van szüksége, és ha a változásokat nem akarják megtenni elegen itt a Házban, akkor megteszi, rákényszerít bennünket a nép" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök szerint nem arról kell népszavazást tartani, hogy a kormány kezéből megpróbálják kicsavarni a kormányzás lehetőségét.A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc javaslatainak jelentős részét az ellenzéki párt már korábban az Országgyűlés elé terjesztette, a KDNP pedig úgy véli, lehet tárgyalni a politikai élet megtisztulását célzó hét pontról, de csak úgy, ha "az állami vagyon és a közpénzek eltűntetéséről" is beszélnek.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott: a kormányfő javaslatainak jelentős részét az ellenzéki párt már korábban az Országgyűlés elé terjesztette, a képviselői költségtérítésről pedig jelenleg is ötpárti egyeztetés zajlik.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc nem hozta nyilvánosságra a Zuschlag-ügyben tett tanúvallomását.

Navracsics Tibor kitért arra, hogy hozzáférhetővé kell tenni az interneten a kormánytagok javadalmazását.

A Fidesz frakcióvezetője felvetette: a bizottsági üléseken ne a minisztériumi köztisztviselők, hanem a kormánytagok, vagyis a miniszterek és az államtitkárok legyenek jelen.

A KDNP nevében felszólaló Semjén Zsolt frakcióvezető szerint lehet tárgyalni Gyurcsány Ferenc javaslatairól, de csak akkor, ha mind az állami vagyon, mind a közpénzek "eltűntetéséről" beszélnek, mert a Zuschlag-ügy csak a jéghegy csúcsa, de "alatta van a jéghegy".

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője szerint jó volna, ha nem kellene népszavazást tartani ezekről az ügyekről, és azokat a az Országgyűlés képes lenne megoldani.

"Támogatunk minden értelmes elképzelést annak érdekében, hogy nehogy azzal találkozzunk: az ország lakossága az egész politikai bagázst lesöpri a színtérről dühében, és helyettünk sokkal populistább, ha tetszik, még nálunk is rémesebb politikusokat fog behozni" - mondta Eörsi Mátyás (SZDSZ).

Az MDF képviseletében felszólaló Boross Péter azt mondta: nem elég az Országgyűlésben vitatkozni, valami több kell, egy olyan elkötelezettség, ami alapjaiban "tárná fel mindazt a szennyet, amit közös erővel ráhordtunk erre az országra az elmúlt években".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×