eur:
389.01
usd:
361.31
bux:
68718.17
2024. május 7. kedd Gizella

Zuschlag-ügy: baj van a fővárosban is

A Zuschlag-ügyben érintett egyesületek elszámoltak ugyan a fővárosi önkormányzat városrendészeti bizottságától kapott mintegy 16 millió forintos támogatással, ám az elszámolás alapját adó számlák hitelességét az önkormányzat nem ellenőrizte - derült ki a fővárosi közgyűlés városrendészeti bizottságának sajtótájékoztatóján.

Sajnálatos, hogy olyan szervezetek is nyertek a városrendészeti bizottság pályázatain, amelyek most gyanúba keveredtek - mondta Danielisz Béla, testület szocialista elnöke. A politikus hozzátette, hogy a pályázati rend szerint ezeknek az egyesületeknek el kellett számolniuk a felvett támogatással.

Danielisz Béla közölte: a Zuschlag-ügyben érintett egyesületek dokumentációjában komoly szállodák számlái is szerepeltek.

A városrendészeti bizottság elnöke hozzátette: a számlák fejlécét, áfa-tartalmát, valamint azt, hogy illenek-e a vállalt feladathoz, megnézték, de azt, hogy a pecsétet a pincében, a padláson vagy a guminyomdában állították elő, nem ellenőrizték.

A politikus elmondta: az ügy egyik tanulsága, hogy az ilyen jellegű elszámolásokat alaposabban kell ellenőrizni, de ehhez törvénymódosítás szükséges.

Nem kérték vissza

Azzal kapcsolatban, hogy három egyesület nem küldte be időre a pályázatban vállalt és elkészített tanulmányokat, Danielisz Béla elmondta: a szervezeteket felszólították erre, és azok később bizonyára be is küldték a dokumentumokat, hiszen a főváros nem követelte vissza a kiadott támogatást.

Arra a kérdésre, hogy a főváros visszakért-e valaha pénzt olyan pályázótól, amelyik nem teljesítette a pályázatban vállaltakat, Danielisz Béla kijelentette: nem emlékszik ilyenre.

Nyomoznak

A Zuschlag-üggyel kapcsolatban az ügyészség nyomozást indított hét olyan civil szervezet ellen, amelyek a fővárosi önkormányzat városrendészeti bizottságától nyertek el összesen mintegy 16 millió forintos támogatást 2002-ben és 2003-ban.

Az InfoRádió megkereste Tiba Zsoltot, Budapest főjegyzőjét, aki elmondta, hogy az ügyészségi nyomozásban érintett hét civil egyesületnek a városrendészeti mellett még kettő fővárosi bizottság - a civilügyi és az oktatási - nyújtott támogatást.

Az egyesületek több mint 17 millió forintot kaptak 2002 és 2004 között. Az egyik, a Biztos Pont Egyesület az elmúlt két napban - indoklás nélkül - visszautalt az önkormányzat számlájára több mint 5 millió forintot. A főváros várja a szervezettől a kamatokat is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatták be Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb hat évre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×