eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Szigort hirdetett Gyurcsány - a nap legfontosabb hírei

A közlekedésbiztonsági szabályok szigorítását jelentette be a miniszterelnök, arculatváltásra készül a rendőrség, a munkaadók és a munkavállalók is elutasítják a kis adók összevonását - a nap hírei.

Szigorítás

Számos, a közlekedésbiztonságot érintő jogszabály szigorodik a jövőben - mondta a kormányfő. Gyurcsány Ferenc azután beszélt erről, hogy megbeszélést folytatott az illetékes minisztériumok és hatóságok vezetőivel. A miniszterelnök úgy fogalmazott: a kormány rendet kíván tenni Magyarország közútjain. Hangsúlyozta: évente 1.200-1.300 ember hal meg közúti balesetben, és 30 ezer gyorshajtó bújik ki a felelősségre vonás alól azzal az indokkal, hogy az adott időpontban nem ő vezette az autót. Gyurcsány Ferenc közölte: a tervek szerint a jövőben a szabályok megsértése esetén elsődlegesen a tulajdonos vagy az üzembentartó viselné a felelősséget, függetlenül attól, ki vezette a járművet. Hozzátette: a rendőrség kezdeményezésére tervbe veszik a büntetőpontrendszer szigorítását is.

Arculatváltás

Minden idők legnagyobb arculatváltására készül a magyar rendőrség - értesült a HavariaPress. A hírügynökség információi szerint a titokban zajló munka eredményéről pénteken számolt be az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőinek a 4 meghívott kreatív cég. Az új egyenruhát az ország 7 legismertebb divattervezője alkotja meg, az egyenruhacsere 2,2 milliárd forintba kerül. Átalakul a rendőrség honlapja, és új jelmondat kidolgozását is várják a szakemberektől. A Szolgálunk és Védünk helyett olyan szlogent vár az ORFK, amely a "Bizalom, biztonság, becsület" értékeket tükrözi.

Ellentétek az OÉT-en

Elutasította a munkáltatói és a munkavállalói oldal is az úgynevezett kisadók összevonásáról szóló kormányzati javaslatot az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén. Ungvárszki Ágnes, a munkáltatói oldal szóvivője a tanácskozás után azt mondta: míg a kabinet az adminisztrációs terhek csökkentéséről beszél, addig az úgynevezett kisadók összevonása bonyolítja a helyzetet és számításaik szerint legalább 14 százalékos többletkiadást jelentene. Hozzátette: ráadásul az új, összevont adónemet az általuk eleve rossznak tartott iparűzési adó szerint kellene számítani. Pataky Péter, a munkavállalók képviselője arról beszélt: kétséges, hogy az összevonás egyszerűsítené a helyzetet.

Határkikötő Mohácson

Átadták a mintegy 3 milliárd forintból épült, a schengeni követelményeknek megfelelő határkikötőt Mohácson. Kende Gábor, a Közlekedésfejlesztési Integrált Közreműködő Szervezet igazgatója az avató ünnepségen elmondta: a határkikötő Magyarország legnagyobb, a Schengeni Alapból finanszírozott fejlesztése, amelynek révén biztosítható az Európai Unióba délről, vízi úton érkező teljes áruforgalom ellenőrzése és vámolása.

Logisztikai központ

Mezőkövesd és a szomszédos Mezőkeresztes hasznosíthatja a két község területén található volt szovjet katonai repülőteret - jelentették be közösen a települések polgármesterei. Az önkormányzatok tervei szerint logisztikai központ és teherszállító repülőgépek fogadására és indítására alkalmas reptér létesül az M3-as autópálya, illetve a Budapest-Miskolc vasúti fővonal közvetlen közelében található 600 hektáros területen.A pénzmosás ellen

Március 15-e után csak akkor fogadhatnak el 3,6 millió forintnál több készpénzt a kereskedők, ha nyilvántartásba vetették magukat a kereskedelmi hatóságnál. Egyebek mellett ezt tartalmazza a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényjavaslat, amelyet a pénzügyminiszter pénteken nyújtott be a parlamentnek.

Pályázhatnak az egyházi iskolák

Megnyílnak az európai uniós pályázati lehetőségek az egyházi iskolák előtt - mondta az evangélikus egyházi fenntartású iskolák konferenciáján a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezető programmenedzsere. Szabó Zoltán hozzátette: egy éven belül mintegy 200 pályázatot hirdet meg az ügynökség, ezek közül több mint százban lehetnek érdekeltek az egyházi intézmények.

Borkoalíció

Magyarország - ellentétben az Európai Bizottság szándékaival - fenn kívánja tartani a borászatban a répacukor használatát - jelentette ki az agrárminiszter. Gráf József Egerben, a diplomata-szüret nevű rendezvényen azt mondta: a kizárólag az alkoholfok javítását szolgáló répacukor betiltása jelentős versenyelőnyt hozna a déli tagállamok számára, ezért legalább 20 ország ellenzi a tervezett szabályozást.

Fodor a Rábánál

Példaértékű sikernek tartja a környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Rába habzásának megszüntetéséért tett magyar és osztrák lépéseket. Fodor Gábor a folyó partján tartott tájékoztatóján elmondta: a megtett intézkedések eredményeként már most jelentősen javult a Rába vízminősége és minden esély megvan arra, hogy a mért értékek egy-két éven belül az 1997 előtti állapotot mutassák. A politikus úgy vélte: a korábbi megállapodás alapján létrehozott Rába-akciócsoport jól végezte feladatát. A közösen kidolgozott környezetvédelmi program végrehajtását ezután a határvízi bizottság egyik testülete felügyeli majd.

Magyarországon az európai elvárásoknak is megfelelő törvény szabályozza a lobbitevékenységet - mondta az Országgyűlés elnöke. Szili Katalin hangsúlyozta: fontos, hogy a lobbizást senki ne keverje össze azzal a törvénytelen tevékenységgel, amelyről - ahogyan fogalmazott - a zavaros társadalmi viszonyok között hallani lehet. A szocialista politikus a parlamentben rendezett lobbikonferencián azt mondta: meg kell vitatni, hogy a tevékenységet szabályozó, egy éve hatályban lévő törvény beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket.

Megalakult a Szabadság Kör

Az alapvető emberi szabadságjogokra és azok védelmére kívánja felhívni a figyelmet a politikai jobboldalhoz köthető Szabadság Kör, amely első javaslataként a rendőrségi törvény módosítását kezdeményezi. Az alapítók között szerepel Balog Zoltán teológus, politológus, fideszes képviselő, Borókai Gábor újságíró, a Heti Válasz főszerkesztője, Hankiss Ágnes író, szociológus, Elek István közíró, Hegedűs Zsuzsa szociológus, illetve Szájer József, Gál Kinga és Gyürk András európai néppárti képviselők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az ukrán haderő frissen toborzott katonái demoralizáltak, rosszul képzettek és fizikailag és mentálisan is felkészületlenek – írja elemzők és ukrán parancsnokok értékelésére hivatkozva a Financial Times. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×