eur:
388.79
usd:
361.91
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Orbán - Gyurcsány: 10-5

Gyurcsány Ferencet újító szelleműnek, hosszabb távon gondolkodónak, határozottabbnak, magabiztosabbnak és szélesebb látókörűnek, míg Orbán Viktort a többi között tisztességesebbnek, hitelesebbnek, megbízhatóbbnak, érthetőbbnek, őszintébbnek, tapasztaltabbnak, rugalmasabbnak, megfontoltabbnak és jobb megjelenésűnek tartják a megkérdezettek a Századvég és a Forsense közvélemény-kutatása szerint.

Tíz ötre nyert Orbán Viktor Gyurcsány Ferenccel szemben a Századvég és a Forsense szeptemberi közvélemény-kutatásában, ahol a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a megkérdezettek milyen tulajdonságokkal ruházzák fel a két potenciális miniszterelnök-jelöltet.

Az adatfelvétel eredményei szerint a vizsgált tizenhét tulajdonság közül öt olyan személyiségjegy van, amely inkább Gyurcsány Ferencre jellemző: a válaszadók szerint a miniszterelnök inkább újító szellemű, hosszabb távon gondolkodó, határozottabb, magabiztosabb, szélesebb látókörű.

Orbán őszintébb, tisztességesebb és hitelesebb

Orbán Viktor megítélése viszont tíz tulajdonság tekintetében kedvezőbb riválisánál: a volt miniszterelnök az emberek problémáira odafigyelő, tisztességesebb, hitelesebb, megbízhatóbb, érthetőbb, őszintébb, tapasztaltabb, rugalmasabb, megfontoltabb és jobb megjelenésű vetélytársánál.

Különösen az "emberek problémáira odafigyelés" esetében jelentős a volt miniszterelnök előnye (21 százalékpont) a jelenlegivel szemben.

Két tulajdonság esetében (felkészültség, közös megoldások keresése) nem mutatkozott releváns különbség.

Érdekes ugyanakkor, hogy éppen azon személyiségjegyek esetében a legnagyobb az eltérés Orbán Viktor javára (emberek problémáira odafigyeli, tisztességesebb, hitelesebb, megbízhatóbb,érthetőbb, őszintébb), ahol a legtöbben (17-22%) mondták azt, hogy ez a tulajdonság egyikükre sem jellemző.

Gyurcsány veszített határozottságából


Egyértelműen kevesebben gondolják ma felkészültebbnek, valamint határozottabbnak Gyurcsány Ferencet, mint a 7 hónappal ezelőtti hasonló felmérés idején - áll a Századvég és a Forsense elemzésében.

Ezzel szemben Orbán Viktornál több tulajdonság esetében is az arányok határozott emelkedést mutatnak, különösen igaz ez a magabiztosságra, a határozottságra, az érthetőségre és az újító szellemre.Vidéken Orbán Viktor a jobb

A falun élők szemében romlott a legtöbbet a miniszterelnök megítélése, s ezzel fordított arányban javult Orbán Viktoré. A falusiak csak az újító szellem, a magabiztosság, a széles látókör és a hosszabb távra gondolkodás esetében nem tudtak dönteni, minden más tulajdonság esetében Orbán Viktort értékelték kedvezőbben.

A fővárosiak csak az emberek problémáira való odafigyelést tartják inkább jellemzőnek a volt kormányfőre, minden más esetben hozzávetőlegesen azonos arányban említik a két politikust, vagy inkább a jelenlegi miniszterelnökre nézve gondolják azokat inkább jellemzőnek.

A nyugdíjasok Gyurcsánya


Gyurcsány Ferenc profilja esetében a 60 felettiek pozitív értékelései a meghatározók, gyakorlatilag minden tulajdonságot nagyobb arányban gondolnak jellemzőbbnek a kormányfőre, mint a fiatalabb korosztályok képviselői.

A 18-39 éves korosztály esetében - egyedüliként a korcsoportok közül - jó néhány esetben növekvő arányok jellemzőek, míg a 40-59 évesek körében inkább romlás tapasztalható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×