eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Mi nem lehet egy parlamenti képviselő?

Ahogyan arról az InfoRádió többször is beszámolt, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezte a főállású képviselőség intézményének bevezetését. Ez csak az MSZP frakciójában több mint harminc politikusnak jelentené azt, hogy döntenie kell: polgármester, vagy országgyűlési képviselő lesz. A parlament tagjainak azonban már most is számos foglalkozástól távol kell maradniuk.

Ahogy az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumszámláló bizottságának főtanácsosa az InfoRádióban elmondta: egy országgyűlési képviselő a jelenlegi szabályozás szerint nem lehet bíró, ügyész, számvevő, hivatásos állományi tag rendvédelmi szervnél.

Emellett el vannak tiltva a teljes pénzügyi szférától, legalábbis azok vezetői állásaitól. Nem lehetnek banknál vagy biztosítónál igazgatótanácsi vagy felügyelő tanácsi tagok, sőt, ezekkel semmilyen, munkavégzésre vonatkozó szerződésben sem állhatnak - közölte Karsai József.

A képviselők emellett a médiában sem építhetnek karriert, nem tölthetnek be vezető munkatársi posztot országos vagy regionális terjesztésű napilapnál. Nem pályázhatják meg az MTI vagy a Magyar Televízió elnöki posztját.

Sőt, még a saját vállalkozásukban sem tölthetnek be vezető posztot, ha abban az államnak vagy egy önkormányzatnak is tulajdonrésze van, 10 százalékot meghaladó mértékben.

A jelenleg hatályos szabályozás megalkotása Bihari Mihály nevéhez fűződik. Az Alkotmánybíróság jelenlegi elnöke 1994 és 1998 között szintén országgyűlési képviselő volt, szocialista színekben.

A polgármesterek egyébként 1994-ig nem lehettek országgyűlési képviselők, ekkor azonban ezt a megkötést eltörölték.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kutató: elértük azt a hőmérsékletet, amelyet csak 2100-ra tervezett az ember

Kutató: elértük azt a hőmérsékletet, amelyet csak 2100-ra tervezett az ember

Az átlagosnál melegebb és a tavalyinál is szárazabb nyár várható - ezt írja friss elemzésében a Klímapolitikai intézet. A kutatásról az InfoRádió Kovács Eriket, a szervezet vezető kutatóját kérdezte. Szavaiból kiderült, egy igen száraz időszak kezdődhet az év második felében, amely akár két évig is eltarthat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Zajlik a Harkiv elleni orosz offenzíva, Belgorodot támadják az ukránok – Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Zajlik a Harkiv elleni orosz offenzíva, Belgorodot támadják az ukránok – Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Pénteken indított támadást Oroszország az északkelet-ukrajnai Harkiv megyében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében hét határ menti települést nevezett meg, ahol harcok zajlanak. Ukrajna az utóbbi időben szinte minden éjjel dróntámadást indít egy-egy orosz olajfinomító ellen: legutóbb a Lukoil egyik finomítójában csapott fel a tűz a Volgográdi területen. Ukrajna intenzíven támadta a határhoz közeli Belgorod városát, ahol egy tízszintes lakóház egy komplett lépcsőháza összeomlott.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×