eur:
388.46
usd:
360.87
bux:
68625.9
2024. május 7. kedd Gizella

Kóka a bukás küszöbén?

Az elmúlt két napban elvesztette párton belüli támogatói jelentős részét az SZDSZ elnöke. Kóka János ugyanis egyeztetés nélkül távolította el a párt budapesti szervezőjét állásából, helyére pedig azonnal mást nevezett ki.

Mit sem ér a nemzeti öntudat a határokon kívül - írja a Népszabadság. A hungarikum, mint jelzés, csak itthon ér valamit. Az itt világhírűnek gondolt termékeket alig ismerik külföldön. Ami ismert és jól megy, azt nem tartjuk magyarnak. Sportkocsi, mobiltelefon, porszívó - mind piaci termék, de a magyarok sokkal inkább gondolják azt német, finn, vagy svéd gyártmánynak, mint magyarnak. Hiába viselheti a hungarikum titulust a Pető módszer is, mégsem védi semmi a másolás ellen. A Pető Intézet újonnan kinevezett igazgatója azt tűzte ki célul, hogy az itt kiképzett szakemberek ne csempésszék ki külföldre bébiszitterként a magyar kincset. A hagyományos hungarikumok készítői ezzel ellentétes problémával találják szemben magukat: megfelelő marketingtámogatás nélkül egyre nehezebben képesek érvényesülni a külföldi piacokon, és ebben a hungarikum elnevezés nem segít.

Idén mintegy 25 százalékkal, ezermillió literre nő a hazai ásványvízfogyasztás - jósolja a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács az első fél- éves adatok alapján. Ezt 40 cég 50-55 ásványvízkútból palackozza - olvasható a Magyar Nemzetben. A palackozók közül hét van külföldi, jellemzően multinacionális cég tulajdonában, ám a piacon mégis az utóbbiak dominánsak. A mintegy 40 hazai palackozó közül hét külföldi cég uralja a piac csaknem felét. A fogyasztásra alkalmas 100-110 ásványvízkút feléből, 50-55-ből palackoznak is, ezen kutakból kerülnek a boltok polcára a különböző márkaneveken szereplő ásványvizek.

Az elmúlt két napban elvesztette párton belüli támogatói jelentős részét az SZDSZ elnöke - írja az index. Kóka János antidemokratikus lépésre szánta el magát, egyeztetés nélkül távolította el a párt budapesti szervezőjét állásából, helyére pedig azonnal mást nevezett ki. A döntés óriási felháborodást váltott ki, kókisták és fodoristák egy emberként emeltek szót ellene. Több fővárosi vezető levélben kérte az eltávolítás felülvizsgálatát, Kóka péntekre összehívta a fővárosi kerületek elnökeit és a főpolgármestert.

A dohánygyártóknak gondot jelent, hogy a fekete szektorból visszatérő fogyasztók elsősorban az olcsó termékeket keresik - áll a Napi Gazdaságban. A cégek azonban a középkategóriás termékekre építették üzleti stratégiájukat - nem mellesleg az állami adóbevételek tervezésekor is erre a szegmensre hagyatkoznak -, így ha felborul a piac, az a költségvetésnek sem jön jól. A jövő évi adóemelésekkel mindenesetre az már biztosítottnak tűnik, hogy Magyarország teljesíti az uniós elvárást. A vendéglátósok érdekképviseletei szerint tönkreteszi őket a dohányzás tiltása 2009-től, de ha külön-külön kérdezik őket, kevésbé látják tragikusnak a helyzetet.

Elengedhetetlen a magánszféra szerepének növelése az egészségügyben Közép- és Kelet-Európában - állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap Világgazdaságban ismertetett tanulmánya. Az IMF szakértői szerint az egészségügyre fordított jelenlegi összegekből magasabb színvonalú ellátást lehetne biztosítani a térségben, ha a magántőke a jelenleginél nagyobb szerepet kapna. A kutatók arra szólítják fel Szlovákiát, hogy állítsa vissza a tavaly eltörölt vizitdíjat és kórházi napidíjat. A jelentés szerint csökkenteni kell a kórházi ágyak számát, kemény kiadási korlátokat kell bevezetni az intézményeknél, s el kell indítani a kórház-privatizációt.

A penzcentrum.hu összeállításából kiderül, hogy mennyire felkészültek a magyarországi bankok ügyfélszolgálatai. A leginkább zavarba hozónak az a kérdés bizonyult, amely nem a lexikális tudásra, hanem az érvelési készségre, az egyszerű magyarázatadás képességének felkutatására irányult. Arra, hogy forintban vagy devizában érdemes-e pénzünket lekötni, sokan csupán az aktuális kamatkondíciókat sorolták fel, illetve előfordult az is, hogy más, de éppen akciós termékekkel csábítgatták a lap munkatársait. Az egyik banknál egy nagyon őszinte hölgy első kérdésre egészen egyszerűen azt válaszolta, hogy nem tud tanácsot adni, igaz, utána igen lelkesen próbált elvezérelni a különböző betéti termékek útvesztőjében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×