eur:
387.75
usd:
359.98
bux:
69201.95
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

A XXI. század pestise

Csak a középkori fertőző betegségek pusztításához hasonlítható a dohányzás okozta károsodás, amely minden 3. szívinfarktusért felelős - mondta az InfoRádióban a Magyar Kardiológus Társaság alelnöke.

Czuriga István, a Debreceni Egyetem Járóbeteg Kardiológiai Intézetének igazgatója bejelentette: a kardiológusok a Magyar Tüdogyógyász Társasággal közösen országos kampányt indítanak a szigorúbb dohányzásellenes törvények és a leszokás finanszírozásának megteremtéséért.

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának három gyakori kiváltó oka van: a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a dohányzás. Az infarktusos betegek harmadánál ez utóbbi váltja ki a betegséget.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világon minden második-harmadik ember olyan betegségben hal meg, amely összefüggésbe hozható a dohányzással.

Magyarország pedig élen jár ezen a téren, nálunk évente átlagosan 3200 szál cigarettát szívnak el az emberek. Az adatot azonban a teljes lakosságra vetítve mutatták ki - beleszámolták a csecsemőket is -, tény azonban, hogy a 15 év felettiek harmada cigarettázik.

A cigaretta a szív- és érrendszerre gyakorolt legsúlyosabb hatása, hogy gyorsítja az erek elmeszesedését, ezzel számos betegség, például az agyvérzés vagy a szívinfarktus kiváltója.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Átalakul Vlagyimir Putyin kormánya, távozik a védelmi miniszter

Támogatásukról biztosították az orosz parlament szakbizottságai vasárnap az orosz miniszterelnök-helyettesi és miniszteri posztokra jelölt tisztségviselőket. Később kiderült, milyen jelentős cseréket hajt végre az orosz elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×