eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Amiben nincs megegyezés a kormánypártok között

A kormánypártoknak még meg kell találniuk a megoldást arra, hogy miként hangolják össze az egészségbiztosítás területi elosztásával kapcsolatos álláspontjukat. Az SZDSZ nyitott, országos hatáskörű biztosítókat, az MSZP zárt területi egységeket akar. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter azt mondta, hogy a többi kérdésben nagyot léptek előre.

Kilenc olyan kérdés volt, amelyben korábban a munkacsoportok nem sokat haladtak előre, a keddi legfelsőbb szintű koalíciós egyeztetésen azonban a nyolcban sikerült megegyezésre jutni az MSZP és az SZDSZ vezetőinek, szakpolitikusainak.

Horváth Ágnes azt mondta, világos, hogy mit akarnak: igazságosabb, az ország egész területén garantált ellátást biztosító rendszert.

Egyetértenek abban, hogy a szolidaritási elvnek fenn kell maradnia, hogy a járulékok mértékét az állam határozza meg, és lesznek, akik után meg is fizeti. Ilyen csoport a többi mellett a gyerekeké és a nyugdíjasoké.

Amiben nem jutottak közös nevezőre

A miniszter szerint a keddi egyeztető tárgyaláson nagyon sokat léptek előre, de abban, hogy hogy miként nézzen ki a biztosítási rendszer területi elhelyezkedése, továbbra sem jutottak közös nevezőre.

Az SZDSZ a teljesen tiszta versenyelvet képviseli, ami egyben azt is jelentené, hogy ha valaki elégedetlen egy biztosítóval, könnyen tud váltani. Ez a szocialisták javasolta rendszerben sokkal nehezebb lenne - állította Horváth Ágnes.

Az MSZP elképzelése szerint egy-egy nagy területnek lenne gazdája egy biztosító.

A megegyezés elmaradt ugyan, de a miniszter azt mondta, itt is nagyot léptek előre: megértették egymás gondolatmenetét, és keresik azt a kompromisszumos megoldást, amely mindkét félnek megfelelő lenne.

A koalíciós pártok a jövő héten is egyeztetnek, a minisztériumban azonban már megkezdődött a kodifikációs munka.

További kérdés, hogy hogyan ösztönözzék a pénztárakat a beteg-toborzásra - mondta el Horváth Ágnes. Nagyon sok technikai megoldás képzelhető el, de a két párt még ebben sem egyezett meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×