eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A diákokat hidegen hagyja, mely képzéseket támogatja a kormány

Csökkent a továbbtanulók száma: a 108 ezer idén, vagy korábban érettségizettből 80 ezer nyert felvételt valamelyik felsőoktatási intézménybe - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára. Manherz Károly hozzátette: most is a művészeti, a társadalomtudományi, valamint a jogi és a bölcsészképzések voltak a legnépszerűbbek az egyetemekre, főiskolákra jelentkezők körében, annak ellenére, hogy a kormány éppen ezek esetében csökkentette az államilag finanszírozott helyek számára.

Ebben az évben 108 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba, közülük több mint 60 ezren államilag támogatott képzésre pályáztak, 23 ezren pedig megjelölték, hogy vállalják a költségtérítést is, ha nem veszik fel őket az állami helyekre - mondta az InfoRádiónak az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára.

Manherz Károly közölte: egy tavalyi kormányhatározat pontosan meghatározta, 56 ezer államilag támogatott hallgatót vehetnek fel idén az egyetemek és főiskolák. Újdonság volt ebben az évben, hogy a kormány nem szakokra állapította meg a keretszámokat, hanem képzési területekre.

Összesen körülbelül 80 ezren kerültek be 2007-ben a magyar felsőoktatásba a 108 ezer jelentkezőből. Idén kevesebben tanulnak tovább, tavaly és tavalyelőtt többen jelentkeztek; ennek egyik oka a demográfiai csökkenés, a másik pedig az, hogy idén kisebb számban pályáztak olyan fiatalok, akik korábban érettségiztek - tette hozzá a szakállamtitkár.

A diákokat nem érdekli, mire van kereslet

A 2000-ben elfogadott Lisszaboni Egyezmény alapján immár Magyarországnak is fő célja a műszaki, a természettudományos és az informatikai képzés erősítése. A kormányhatározat alapján ezeken a képzési területeken növekedtek is a keretszámok, csökkentek ezzel szemben a bölcsészettudományok, a pedagógusképzés és a jogászképzés területén, ahol eddig "túltermelés" volt - mondta Manherz Károly.

A fiatalok ennek ellenére is nagy számban jelentkeztek ezekre a képzésekre: a művészeti területen 6,2-szeres volt a túljelentkezés, a társadalomtudomány területén 5,7-szeres, de sokan szerettek volna bekerülni a bölcsész- és a jogi vagy a gazdasági képzésbe, vagyis a keretszámok csökkenése ellenére ezek maradtak a népszerű szakok - közölte az oktatási tárca szakállamtitkára.

Manherz Károly hozzáfűzte: ezzel szemben a természettudományos képzési területre kétszeres, informatikára és műszaki képzésre valamivel több mint másfélszeres volt a túljelentkezés.

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×