eur:
386.97
usd:
358.77
bux:
0
2024. május 14. kedd Bonifác

Tempfli József: "Próbálok felülemelkedni a valláson"

Még 47 pere van az állammal szemben. Tempfli József teljes erejével azért küzd, hogy visszaszerezze, ami a híveké. Augusztus 20-án a legmagasabb állami kitüntetést a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye megyéspüspöke vehette át. Tempfli József az InfoRádióban beszélt arról: minek is köszönheti a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét.

Számított a kitüntetésre?

Én 2004-ben már megkaptam a középkeresztet, előtte az alsó fokozatot is, ezért nem vártam, hogy most is kitüntetnek. Nagyon meglepett. Valószínűleg annak köszönhetem, hogy próbálok minden emberi válaszfalon felülemelkedni. Tartom a hitemet, a magyarságomat, de ezzel együtt próbálok felülemelkedni a valláson, a nemzetiségen, a kulturális pozíción, mindenen. Mert az elvem az, hogy Isten mindenkinek egyforma emberi méltóságot adott. Hiszek abban, hogy Isten a halálunk után számon kéri tőlünk, hasznosítottuk-e a közösség érdekében azt a szellemi vagy fizikai erőt, amit tőle kaptunk.

A jövőben is a közösség érdekében vannak teendői?

Igen, még ha nyugdíjas leszek, akkor sem fogok félrevonulni, és várni a halált.

Milyen kihívásoknak néz elébe?

Kihívás bőven van, de érzek még magamban erőt, hogy ezekkel megküzdje. Az állammal szemben például még 47 perem van. Persze nem az én érdekemben, hanem az egyházmegyénk, a híveink érdekében. Nem tudom, hogy a pápa mikor enged nyugdíjba, de még az utódomnak is marad bőven, amit visszaszerezzen. És ha nem teszek meg mindent, hogy visszaszerezzem az államtól, ami a híveké, akkor nem vagyok méltó ügykezelője a hívek vagyonának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lerobbantották az összetört hidat a hajóról - videók

Irányított robbantással távolították el a Baltimore közelében összeomlott híd legnagyobb darabját hétfőn a hídomlást okozó konténerszállító hajó fedélzetéről, ami meghatározó lépés a nagyváros kikötőjének megnyitása felé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Heves harcok folynak Harkivnál, Belgorodot támadja Ukrajna – Híreink az orosz–ukrán háborúról kedden

Heves harcok folynak Harkivnál, Belgorodot támadja Ukrajna – Híreink az orosz–ukrán háborúról kedden

Továbbra is heves harcok folynak Harkiv megyében, Vovcsanszk térségében a támadó orosz erők és a védekező ukrán csapatok között. Az ukrán vezérkar elismerte, hogy területeket veszítettek, ugyanakkor hétfői beszámolójuk szerint egyelőre sikerült megállítaniuk a támadókat. Ismét ukrán rakétatámadás érte az oroszországi Belgorod városát, több lakóház megsérült. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×