eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Koalíciós egyeztetés: újabb lépés a több-biztosítós rendszer felé

A koalíciós pártok az egészségbiztosításról tartott egyeztetésen megállapodtak abban, milyen lesz az ellenőrzési rendszer, illetve abban, hogy a parlamentnek továbbra is jelentős szerepe lesz a biztosítási csomag meghatározásában - mondta Horváth Ágnes SZDSZ-es egészségügyi miniszter.

Az ellenőrzés három lépcsős lesz - mondta Kökény Mihály, az MSZP szakpolitikusa a megbeszélés után. Kifejtette: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) továbbra is ellenőrzi a szolgáltatóknál a működési feltételek meglétét, de ezt tovább akarják fejleszteni egy akkreditációs rendszerré.

Azt, hogy mire fizet a biztosító, a pénztárak fogják ellenőrizni, nagyobb odafigyeléssel, érdekeltséggel - fűzte hozzá.

Kökény Mihály elmondta: a harmadik a biztosítási felügyelet, amely a pénztárak működését kontrollálja, és védi a biztosítottak érdekeit.

Mint mondta: a pénztárak a biztosítási csomag tekintetében nem kínálhatnak különböző szolgáltatásokat, azokat egységesen a törvény határozza meg, és a járulékfizetés mértéke is egyforma lesz.

A politikus közölte: a megbeszélésen abban sem volt vita, hogy a megmaradó, az egységes egészségbiztosítási alapot kezelő szervezetnek, vagyis az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) utódszervezetének milyen feladatai lesznek.

Mint mondta: a gyógyszer- vagy a gyógyászatisegédeszköz-támogatás kezelése nem fog változni, továbbra is ennek a szervezetnek a feladata lesz, mint ahogy a fejkvóta szerinti leosztás is.

Kökény Mihály elmondta: az egyik legfontosabb, még nyitva lévő kérdés, hogy mekkora legyen az egy biztosítási pénztár által ellátandó régió területe.

Az MSZP álláspontja az, hogy összefüggő régiók mentén szervezzük meg az ellátást - tette hozzá.

Közölte: elvi egyetértés volt a megbeszélésen abban is, hogy a törvénynek tartalmazni kell nyereség- és költségmaximalizálást, valamint hogy arányosan kell a feladatokat a tulajdonosok között megosztani.

Kökény Mihály úgy vélte, kezdenek kikristályosodni a pénztáralapítás szabályai, egyértelmű, hogy 5-8 pénztár lesz. A pénztáralapítási szabályok tekintetében a pénzügyi szakembereké a főszerep.

"Az az igazi vita közöttünk, hogy melyik az a rendszer, ami a lehető legjobban szolgálja azt a célt, hogy igazságosabb legyen az ellátás. (...) Mitől lesz jobb az ellátás az elmaradott régióban, és mitől nem romlik az ellátás a jelentősen túlfejlett régiókban, hogyan kell ehhez szervezni a pénztárat" - mondta a liberális egészségügyi miniszter.

Horváth Ágnes véleménye szerint fontos kérdés, hogy a területek meghatározása és a versenyelv között milyen egyensúlyt kell kialakítani ahhoz, hogy valóban elérjék az igazságosabb, kiegyenlítettebb rendszert.

Ebben nagyon szélsőségesek voltak az álláspontok a vita kezdetén - jegyezte meg. Hozzátette: további szakmai egyeztetésekre van szükség a két párt között.

Horváth Ágnes szerint tartható az eredeti határidő, a törvénycsomagot szeptember végig kell benyújtani az Országgyűlésnek. A javaslatokról társadalmi vitát is terveznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×