eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ágh: "Köztársasági elnök úr hiperaktív"

A Vision Consulting elemzője szerint a köztársasági elnök hétfői ünnepi beszédében az állam szerepét vázolta, és ezzel szembehelyezkedett a pártok véleményével. Szomszéd Orsolya politológus szerint a pártok már megszokhatták, hogy Sólyom László a korábbi államfőkőtől eltérően, de korrekten értelmezi saját szerepét. Ágh Attila politológus ezzel nem ért teljesen egyet.

Sólyom László konkrét aktuálpolitikai témákat is érintett ünnepi beszédében. Ilyen volt a parlament létszámcsökkentése, amelyből levezetett saját államfelfogását - mondta Szomszéd Orsolya.

Az elemző szerint az államfő által említett erős állam koncepciója eltér a pártok által hangoztatott olcsó állam elvétől, és a minőségre koncentrál.

A bizalom fontosságáról szóló rész és a félelemkeltés elítélése a két nagy pártnak szólt - tette hozzá.

A mostani, a pártoknak szóló kritika a beszéd ünnepi jellege miatt mérsékeltebb és burkoltabb volt a korábbiaknál - mondta Szomszéd Orsolya.

Sólyom László elődeitől eltérő szerepfelfogása nem szereptévesztés, jogkörén nem lép túl. A pártok megszokhatták, hogy az elnök igyekszik súlyt adni minden megszólalásának - közölte az elemző.

Ágh Attila politológus szerint az államfő nagyon gyakran üzen beszédeiben, olyankor két üzenetet is belesűrít egy-egy beszédbe.

Köztársasági elnök úr hiperaktív - vélekedett a szakértő. Hozzátette: Sólyom László azt akarja üzenni, hogy a pártok fölött áll.

Ágh Attila szerint azonban ezt nem lehet úgy értelmezni, hogy ha Sólyom Lászlónak kellene valamit megbeszélnie a pártokkal, például az ombudsman jelölését, akkor nem egyeztet, de ha a pártoknak kellene valamit megtárgyalniuk, akkor ő kezdeményezi az egyeztetést.

Tisztában kell lenni azzal, hogy valamennyi demokráciában pártelvű a parlament - fűzte hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×