eur:
394.53
usd:
354.64
bux:
72840.64
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Nézze meg, milyen lesz a Kossuth tér!

Az S73 Kft. nyerte a Kossuth tér rendezésére kiírt tervpályázat 4,5 millió forintos fődíját: a bírálóbizottság ezenkívül még két díjat osztott ki, és hat tervpályázatot vásárolt meg. A felszíni rendezés után mélygarázs és látogatóközpont lesz a tér alatt.

Két medence, közte gránitkő burkolat, amelyen világítótestek állnak, alatta mélygarázs és látogatóközpont - így fog kinézni a Kossuth tér 2008 végére. A rendezésre kiírt tervpályázatot és a 4,5 milliós fődíjat az S73 Kft. nyerte.

Szili Katalin házelnök elmondta: a pályázatra 14 pályamű érkezett, a nyertes három mellett még hat tervpályázatot vásároltak meg, amelyekre összesen 16,5 millió forintot költöttek.

Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: az Országház előtti terület nemcsak egy tér, hanem Magyarország főtere, ezért mindenkinek szívügye, hogy milyen képet mutat.

"2009-től már valóban mindannyiunk számára egy kellemes környezetet biztosító és az idelátogatóknak is helyet nyújtó közpark lesz az Országház előtt, amit mindenki szeretni fog, és reményeim szerint mindenki megbecsül" - fejtette ki a házelnök.

Demszky és Budapest újjászületése

A főpolgármester kiemelte: többek között azért tetszett neki a győztes pályamű, mert alkalmazkodik a tér adottságaihoz, és a nagy vízfelületetekkel a "víziváros-jelleget" hangsúlyozza. Budapest újjászületésének vagyunk tanúi - tette hozzá Demszky Gábor, aki elmondta: hamarosan újabb pályázatot írnak ki a kivitelezők kiválasztására.

Demszky Gábor közölte, hogy a bíráló bizottság támogatta a Nádor utca lezárását, és támogatta azt a gondolatot, hogy a 2-es villamos, mint fő tömegközlekedési eszköz, zöldpályán haladjon. A téren áthaladó közforgalmat is korlátozni kell - tette hozzá.

Rogán: Legyen ez az ország főtere


Rogán Antal, az V. kerület polgármester kiemelte: közös gondolkodás sikere, hogy politikai oldaltól független együttműködés eredményeként elkezdődhet a Kossuth tér.

A Fidesz politikusa hangsúlyozta: egységes képet mutathat a Kossuth tér, a Szabadság tér és a Szent István Bazilika közötti terület.

"Legyen ez az ország főtere, ami a Parlamentet is nyitottá teszi. Ehhez természetesen az is kell, hogy ezt a parlamenti képviselők is így gondolják. Ezen a téren ne egy zárt parkoló legyen, ahol a képviselők elzárkóznak az emberektől, hanem ők is ezen a nyitott parkon keresztül közelíthessék meg azt az épületet, amely az ország háza" - vélekedett a Belváros polgármestere.

Vita lehet a nyitvatartásról?

Vita talán a tér időbeli használatáról lehet. A szabad demokrata Demszky Gábor reggel 8-tól este 8-ig tartaná nyitva az emberek előtt, míg a Fideszes Rogán Antal egy minden időben nyitott közparkot szeretne látni jövő év végétől.

A terület rendezését az őszi-tavaszi zavargások, tüntetések után többek között kezdeményező Rogán Antal Belváros-Lipótváros polgármestere felvetése után a főváros és az Országház április 13-án állapodott meg, a kormány pedig 1,2 milliárd forinttal járul hozzá a Parlament előtti rész kicsinosításához.A megbízott budapesti főépítész szerint némileg bővülhet a zöldfelület, de a virágágyások valószínűleg eltűnnek a Parlament előtti részről. Beleznay Éva hozzátette: a jelenlegi koncecpió a fű és a fa megjelenését tartalmazza a Kossuth téren.

A Kossuth tér rendezésére kiírt pályázaton nyertes elképzelés alapján két medencét is kialakítanak 2008 végéig - emelte ki a megbízott budapesti főépítész.

Beleznay Éva elmondta, hogy szinte valamennyi pályázat foglalkozott a víz valamilyen formában való megjelenítésével. A vízfelület jó hatású a belvárosi területen, ugyanis hűti a levegőt - közölte.

A megbízott budapesti főépítész kifejtette, hogy érdekes éjszakai világítási koncepciót mutatott be a nyertes pályázat, amely modern és egyszerű világítótesteket, valamint a járófelületben fölfelé irányuló, a hangulatot fokozó fényeket tartalmazott.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor engedélyt adott a Lajta-menti szükségtározó megnyitására – videó

A helyszínen ellenőrizte Orbán Viktor a Lajta-menti árvízvédelmi munkálatokat, ahol Nagy István országgyűlési képviselővel együtt meghallgatta a vízügyi szakemberek és a katasztrófavédők jelentését a Mosonmagyaróvár és térsége megvédéséért tett erőfeszítésekről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×