eur:
394.53
usd:
354.64
bux:
72840.64
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

MOK: veszélyben a betegek! - a nap legfontosabb hírei

Dioxinnal szennyezett kávépor került Magyarországra Svédországból, de a termék nem került a boltok polcaira. A Jede márkanevű kávéport forgalmazó Store Kft. közlése szerint 46 termékük közül mindössze a Frappé italpor előállításához használtak fel Indiából származó, dioxinnal szennyezett guargumit.

Ezeket a raktárakban lévő italporokat megsemmisítik. Búza László, az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság igazgató-főállatorvosa korábban a Magyar Hírlapnak azt mondta: Svédországban 1.100 kilogramm kávéporról derült ki, hogy szennyezett, ebből 19 kiló kerülhetett Magyarországra.

PM: helyes volt az óvatosság

A Pénzügyminisztérium államtitkára szerint igazolják a tárca óvatos becslését a gazdasági növekedésről szóló adatok. Tátrai Miklós azután beszélt erről, hogy a Központi Statisztikai Hivatal közzétette gyorsjelentését.

Az adatok szerint 1,4 százalékos volt a második negyedévi gazdasági növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva, az első féléves GDP-bővülés pedig 2 százalékos volt.

Az államtitkár elmondt, hogy: a gazdasági folyamatok megfelelnek a kormány szándékának és jövőre, az uniós források felhasználásának következtében megindulhat a gazdasági bővülés gyorsulása.

Élesítik a peterdákat

A Fidesz szerint a kormány az idei augusztus 20-ai tűzijáték előkészítésével beismeri tavalyi hibáit.

Lázár János, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának fideszes elnöke az InfoRádióban azt mondta: a kabinet mostani intézkedései hasznosak, szakszerűek, és alkalmasak arra, hogy biztosítsák a tűzijátékot.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezzel a kormány elismeri, tavaly ezt elmulasztotta.

MOK: veszélyben a betegellátás

Vizsgálatot kért az országos tiszti főorvostól a Magyar Orvosi Kamara, mert megítélése szerint több kórházban veszélyben van a folyamatos és biztonságos betegellátás.

Éger István, a köztestület elnöke elmondta: intézmények és orvosok is jelezték neki, hogy az új ügyeleti rend szerint nem oldható meg a magas szakmai szintű ügyelet a kórházakban.

Példaként említette, hogy van olyan kórház, ahol csak szakorvos-rezidens ügyel, vagy négy belgyógyászati osztály háromszáz ágyára két ügyeletes orvos jut.

Drágul a kenyér

Szeptember közepétől valószínűleg országszerte 200 forint fölé emelkedik az átlagos minőségű kenyér kilónkénti ára - közölte a Magyar Pékszövetség elnöke.

Ilonka Boldizsár azt mondta: a drasztikus drágulás fő oka a liszt árának 28 százalékos emelkedése. A pékszövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy az áremelésről szóló tárgyalások már augusztus eleje óta tartanak a kereskedők és a pékek között.Medencék a parlament előtt

Az S73 Kft. terve alapján valósulhat meg jövő év végéig a budapesti Kossuth tér rendezése - közölte a projekt tervpályázatát elbíráló szakmai bizottság titkára. Cselovszki Zoltán elmondta: a kormány 1,2 milliárd forintot szán a rendezés megvalósítására.

A nyertes pályamunkáról Beleznay Éva megbízott budapesti főépítész az InfoRádiónak azt mondta: valamelyest bővül a Parlament előtti zöldfelület és két medencét is kialakítanak, amely tükröző- és klimatizáló-felületként is működik majd.

Jogi döntés a parkolási háborúban

Törvénysértőnek minősítette azokat az V. kerületi polgármesteri határozatokat a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal, amelyekben Rogán Antal jogtalannak találta két minisztérium közterület-használatát, és emiatt jelentős összeget követelt a két tárcától.

A döntés indoklása szerint ezekben az ügyekben a polgármesternek nem volt hatásköre eljárni. Rogán Antal a döntésre reagálva úgy vélte: törvényesen járt el, és rendelkezését szeptember 13-án a képviselő-testület többsége is megerősíti.

Megfogták a lízingcsalókat

Lízingcsalásra szakosodott bűnözői csoportot leplezett le a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gépjármű Bűnözés Elleni Osztálya; a gyanúsítottak mintegy kétmilliárd forint kárt okoztak. Pásztor Attila osztályvezető az InfoRádióban elmondta: a csoport tagjai bérelt vagy lízingelt kocsikat adtak el külföldön, majd Magyarországon lopottként jelentették be azokat.

Rossz Nokia akkumulátorok

Kérésre kicseréli a Nokia mobiltelefonokban leggyakrabban használt akkumulátort a gyártó finn vállalat a telepek túlhevülése miatt. Az intézkedés 46 millió akkumulátort érint; a csere költségeit a cég állja.

A Nokia tájékoztatása szerint a BL-5C márkajelű telepek a feltöltés során hevülhetnek fel túlságosan és kimozdulhatnak a helyükről. Világszerte 100 túlhevüléses esetről tudnak, de eddig egyik sem okozott sérüléseket.

Hatvan éves Pakisztán

Pakisztánban zászlófelvonással, díszes őrségváltásokkal és tűzijátékokkal emlékeztek meg a dél-ázsiai ország megalakulásának 60. évfordulójáról.

Az ünnepségeket sehol sem zavarták meg incidensek. 1947-ben, az augusztus 14-ről 15-ére virradó éjszakán 0 órakor lépett érvénybe a Brit-India feletti gyarmati uralom megszűnéséről és a terület megosztásáról hozott brit törvény. Brit-India túlnyomórészt muzulmánok lakta részeiből jött létre Pakisztán, hindu többségű részeiből pedig India.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor engedélyt adott

A helyszínen ellenőrizte Orbán Viktor a Lajta-menti árvízvédelmi munkálatokat, ahol Nagy István országgyűlési képviselővel együtt meghallgatta a vízügyi szakemberek és a katasztrófavédők jelentését a Mosonmagyaróvár és térsége megvédéséért tett erőfeszítésekről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×