eur:
394.46
usd:
354.52
bux:
72924.84
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Már telepítik a budapesti rakétákat

Megkezdték az augusztus 20-ai tűzijáték pirotechnikai eszközeinek telepítését a Citadellán és a pontonokon, a munkálatokat a tűzoltók felügyelik - közölte Bende Péter, a Fővárosi Tűzoltóság parancsnoka.

A tűzijátékot szervező cég hétfő reggel kezdte meg a telepítési munkát, ami egészen az augusztus 20-ai esti tűzijáték megkezdéséig tart - mondta a vezérőrnagy.

A fővárosi tűzoltóparancsnok elmondta: a korábbi évekkel ellentétben nem engedélyezték, hogy a Lánchídra már korábban kitelepítsék a petárdákat, mert a nemzetközi műrepülő verseny fokozott balesetveszélyt jelent.

A petárdák kitelepítését a Lánchíd közepén, 60 méteres távolságban, mindkét oldalon, csak a verseny befejeztével engedélyeztük, addig csak az elektromos gyújtószerkezetek bekötését végezhetik el - közölte Bende Péter, hozzátéve, a légi parádét követően elegendő idejük lesz a szervezőknek a pirotechnikai eszközök elhelyezésére.

A fővárosi tűzoltóparancsnok már tavaly is arra hívta fel a figyelmet, hogy "emberek életével játszanak" a légi parádé szervezői akkor, amikor a repülőgépek úgy repülnek át a Lánchíd alatt, hogy arra már kihelyezték a tűzijátékhoz használandó több száz kilogrammnyi pirotechnikai eszközt, mert beláthatatlan következményekkel járhat, ha a repülőgép a robbanóanyaggal megrakott hídba ütközik.

Elmondta azt is, hogy a nemzetközi műrepülő verseny és a tűzijáték ideje alatt több mint 100 tűzoltó lesz majd készenlétben augusztus 20-án a Belvárosában, a műrepülő verseny helyszínén pedig öt gépjárműfecskendő és a tűzoltóhajó áll majd rendelkezésre.

A tűzoltók, a Belváros mellett, a Gellérthegyen és környékén is várják majd a feladatokat: a tűzijáték biztosítására összesen 22 tűzoltógépjárművet vezényelnek ki, ebből 15 gépjárműfecskendő.

Az ünnepség biztonságát felügyelő operatív törzs szerdán ülésezik a Miniszterelnöki Hivatalban, és ekkor véglegesítik a rendezvények kiürítési, és biztonsági terveit.Fidesz: a kormány beismeri a hibákat

A kormány az augusztus 20-ai tűzijáték előkészítése kapcsán megtesz mindent, amit tavaly elmulasztott, de ezzel a Fidesz véleménye szerint beismeri a tavalyi hibákat - mondta Lázár János, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának fideszes elnöke.

"Vitathatatlanul rendkívül alapos az előkészítés, körültekintő, figyelembe veszi az ombudsmani és szakmai kritikákat, de ugyanakkor a mi megítélésünk szerint ez maga a beismerő vallomás a tavalyi hibákat illetőleg" - fogalmazott Lázár János.

"A mostani alapos előkészülettel a kormány egyértelműen bizonyítja, hogy tavaly is megtehette volna ugyanezt" - mondta, hozzáfűzve: ennek a beismerő vallomásnak az a konzekvenciája, hogy a kormányzatnak kártalanítania kell azokat, akik a tavalyi tűzijátékon történt tragédiában megsérültek, vagy elveszítették hozzátartozóikat.

Lázár János közölte: cinikusnak tartja, hogy a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Gál J Zoltán megbízást kapott az augusztus 20-ai rendezvény megszervezésére, miután az ombudsmani jelentés tavaly elmarasztalta "lényegében az egész Miniszterelnöki Hivatalt".

Gál J. Zoltán a polgármestereket tájékoztatja

Gál J. Zoltán, az augusztus 20-ai ünnepségsorozat biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs irányítója személyesen tájékoztatja a nemzeti ünnep központi rendezvényeiben érintett budapesti kerületek polgármestereit az ünnepséghez kapcsolódó biztonsági intézkedésekről - közölte a Kormányszóvivői Iroda.

A csütörtöki találkozón - amelyre meghívást kapott Lázár János, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának fideszes elnöke is - a résztvevők tájékoztatást kapnak az operatív törzs intézkedéseiről és megismerhetik a biztonsági terveket.

Az operatív törzs irányítója arra kéri a parlamenti pártok felelős politikusait, hogy az augusztus 20-ai ünnepségsorozat méltóságát és biztonságos lebonyolítását ne tegyék politikai vita tárgyává - tartalmazza a közlemény.

Címlapról ajánljuk

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×