eur:
394.54
usd:
354.7
bux:
72913.19
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

"Semmi sem indokolta, hogy ilyen drágán épüljön meg a kőröshegyi völgyhíd"

A 4-es metró 500 milliárdos költsége sok olyan beruházásra lenne elég, amelyek jóval hatékonyabban javítanák Budapest és környéke közlekedését - jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense. Vörös Attila kiemelte: pazarlásnak tartja a kőröshegyi völgyhidat, amely szerinte rossz döntés eredményeképpen épült meg.

A 4-es metró megépítése jelentős könnyebbséget jelent egy szűk utazói réteg számára, de csekély lesz a hatékonysága - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense.

Vörös Attila kiemelte, hogy a 4-es metró átalakítja a közlekedési szokásokat, környezeti tehermentesülést jelent a fővárosnak, ám ez nem lesz olyan jelentőségű, amelyet a rá szánt pénz sejtet.

A docens hangsúlyozta: a 4-es metró 500 milliárdos költségéből meg lehetne építeni az óbudai és albertfalvai hidat, be lehetne fejezni az M0-ás autópálya budai szakaszát, a Duna alatt közúti alagutakkal lehetne összekötni Nyugat-Budát és Kelet-Pestet, fel lehetne újítani a HÉV-vonalakat, továbbá 30 új villamost vagy 500 új buszt és 40 új HÉV-szerelvényt lehet vásárolni.

Intézményes pazarlás a kőröshegyi völgyhíd megépítése, amire nem volt szükség, és rossz döntés eredményeként épült meg - vélekedett Vörös Attila. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense hozzátette: Magyarországon néhány helyen szükség lenne kiemelten drága és speciális építményekre, például az M0-ás esetében ez érthető is lenne.

A településhálózat adottságai és az útvonal-vezetési terepviszonyok nem indokolták, hogy ilyen drágán épüljön meg a völgyhíd - közölte Vörös Attila.

A docens kiemelte: Magyarországon több olyan autópálya is van, amely hasonló területen halad át, de egyik esetben sem építettek ilyen hatalmas hidat. Meg lehetett és meg kellett volna oldani ezt más módon - tette hozzá.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 17. 14:42
×
×
×
×