eur:
394.54
usd:
354.7
bux:
72913.19
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Szent-Iványi: Koalíciós egyeztetés szükséges a vízumkérdésről

Technikai okok miatt nem csatlakozott Magyarország a régió országainak az amerikai vízummentességről szóló egyezményéhez, mondta Szent-Iványi István, a Szabad Demokraták Szövetsége külügyi kabinetjének vezetője. Hozzátette, a vízumkérdésről koalíciós egyeztetésre lenne szükség.

Az SZDSZ értetlenül állt a döntés előtt, mert a párt véleménye szerint Budapestnek szorosan együtt kell működnie azokkal az országokkal, amelyekkel közösek az érdekeink - hangsúlyozta az InfoRádiónak nyilatkozva Szent-Iványi István, aki úgy vélekedett: a létező "vízum-koalíciót" érdekünk fenntartani, mert csak együtt tudjuk minél előbb elérni a vízummentességet.

"Elképzelhetőnek tartjuk, hogy van különleges, méltányolandó oka annak, hogy Magyarország nem csatlakozott - csak azt nem tudjuk, mi az" - figyelmeztetett a politikus. A külön jegyzék ugyanis azt a látszatot kelti, mint ha Magyarországnak ebben az ügyben mások lennének az érdekei, holott ez nem így van - tette hozzá.

Göncz Kinga külügyminiszterrel azért nem egyeztettek, mert a tárca szerint ez technikai kérdés, s mint ilyen, nem igényel koalíciós tárgyalást. Ez egy ilyen jellegű döntésre általában igaz lehet, de a vízumügyben folytatott magyar politika meghatározására nem - vélekedett Szent-Iványi István, aki szerint az egyeztetés akár szélesebb - a parlamenti pártokat felölelő - legyen.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 17. 14:42
×
×
×
×