eur:
387.25
usd:
359.24
bux:
69345.41
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Konszenzus születhet a megyerendszer átalakításáról

A Pest Megyei Közgyűlés fideszes elnöke a jelenlegi régiós rendszer helyett nagy megyék kialakítását támogatja, és ez egybevág a kormányoldal szándékaival is. Az önkormányzati minisztériumnál már kidolgozták azt a javaslatot, amely a jelenlegi 19 helyett 11-12 megyével számol.

A régiók helyett a megyerendszer megtartását szorgalmazza a Pest Megyei Közgyűlés fideszes elnöke. Szűcs Lajos az InfoRádiónak elmondta: támogatná a közigazgatás olyan átalakítását, amely a jelenlegi 19 megyénél kevesebbel működne.

A fideszes politikus szerint lehetne tárgyalni arról a minisztériumi anyagról, amely erős megyerendszert, 12 vagy 15 nagy megye kialakítását szorgalmazza.

A Közép-magyarországi Regionális Területfejlesztési Tanács MSZP-s elnöke közölte: a javaslat már elkészült, és jelenleg azt a lehetőséget keresik, hogy az ellenzékkel tárgyaljanak. Szabó Imre szerint ha jól mennek a dolgok, akkor az őszi ülésszakra készülhet el az önkormányzati- és területfejlesztési törvény módosítása.

"Ha a Fidesz partner lenne a 11-12 megye létrehozásához szükséges kétharmados törvény módosításában, akkor lehetne meghatározni, milyen jogosítványokkal ruházzák fel ezeket" - emelte ki.

A szocialista politikus szerint a 2010-es önkormányzati választásokat már az új rendszer alapján lehetne megtartani.

Magyarországnak legkésőbb 2011-ig jeleznie kell majd az Európai Uniónak, ha közigazgatási rendszere megváltozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Válságos helyzetben az osztrák egészségügy, drámai számok érkeztek

Válságos helyzetben az osztrák egészségügy, drámai számok érkeztek

Az ausztriai egészségügyi ellátás drámai helyzetének oka elemzések szerint az érvényben lévő "kétosztályos" rendszer. Ebben a betegek maguk dönthetnek arról, hogy a biztosítóval szerződésben álló orvosokat választják (Vertragsarzt), vagy pedig az ilyen szerződéssel nem rendelkező, egyfajta magánellátást biztosító (Wahlarzt) orvosok iránt táplálnak nagyobb bizalmat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×