eur:
390.8
usd:
364.43
bux:
68262.1
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Megkezdődött az ünnepségsorozat

A Parlament előtti zászlófelvonással és Kossuth Lajos szobrának megkoszorúzásával megkezdődött a március 15-ei ünnepségsorozat. Budapesten erős készültség van, a Kossuth téri hivatalos ünnepségeken rendzavarás nem történt, hangos sípszót lehetett hallani.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 159. évfordulója alkalmából katonai tiszteletadás mellett csütörtökön délelőtt felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját a Kossuth Lajos téren.

Az ünnepi eseményen jelen volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin házelnök, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság, valamint Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A rendezvényen részt vettek a kormány tagjai, állami vezetők, a pártok képviselői és a diplomácia testület tagjai.

A Fidesz is távolmaradt

Sólyom László köztársasági elnök nem volt jelen a zászlófelvonáson, mert nem hivatalos erdélyi magánlátogatása csütörtök délelőtt ért véget.

A Fidesz elnöki kabinetfőnöke, Deutsch-Für Tamás korábban közölte: sem pártja, sem a KDNP nem vesz részt az állami lobogó felvonásán, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy "a Gyurcsány-kormány börtönbe zárja az állami lobogót".

Komoly rendőri ellenőrzés

Az érdeklődök fémdetektoros kapukon keresztül juthattak az ünnepség helyszínének közelébe.     

A Kossuth tér hónapok óta kordonokkal elzárt részére csak az eseményre akkreditált újságírók léphettek be a meghívott személyiségeken kívül.

Kifütyülték a miniszterelnököt

Amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megjelent a téren, a kordonon kívül összegyűlt néhány száz főnyi tömeg hangos fütyülésbe, kiabálásba kezdett.

A füttyszó folyamatosan hallatszott a nemzeti lobogó és a történelmi zászlók bevonulása során, csak a Himnusz felhangzásakor halkult el némiképp.
   
A közjogi méltóságokat a ceremónia alatt szoros gyűrűbe fogták a testőrök.

Voltak árpádsávos zászlók

A zászlófelvonás után a közjogi méltóságok koszorút helyeztek el Kossuth Lajos szobránál, majd a Nemzeti Lovas Díszegység vezetésével ünnepi menet vonult át a Batthyány-örökmécseshez.
   
A Kossuth téri hivatalos ünnepség befejezésére már mintegy ezer ember gyűlt össze a helyszínen.

Folyamatosan a miniszterelnököt gyalázó jelszavakat kiabáltak, a tömegben számos nemzetiszínű és árpádsávos zászló tűnt fel.Programok Budapest-szerte

Batthyány Lajos miniszterelnök születésének 200. évfordulója alkalmából a Batthyány-örökmécsesnél egész napos megemlékezés lesz a Magyar Honvédség budapesti helyőrségének zenekara és a Nemzeti Lovas Díszegység részvételével.

Családunk Magyarország címmel délelőtt 11 órakor kezdődik az állami ünnepség a Múzeumkertben.

A Lánchídra, a szabadság 12 pontja elnevezésű történelmi játszóházhoz délelőtt 10 órától látogathatnak el az érdeklődők.

Kiállítás a Roosevelt téren

Az 1848. március 15-i pesti utca hangulatát idéző térinstalláció a Roosevelt téren, az MTA parkolójában látható, ugyanitt a Pilvax szellemét idéző szabadtéri kávéház is várja vendégeit.

A fővárosi önkormányzat a Március 15. téren, a Petőfi-szobornál ünnepel, ahol Demszky Gábor főpolgármester mond beszédet, ez egyben az SZDSZ rendezvénye is.

A Művészetek Palotájában este nyolc órakor kezdődő díszelőadáson Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mond beszédet.

Itt adják át a Magyar Köztársaság kiváló művésze, érdemes művésze és babérkoszorúsa díjakat.

A Fidesz és az MDF is emlékezik

A Fidesz az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, illetve az oda vezető főútvonalon ünnepel.

A nagygyűlésen Orbán Viktor előtt felszólal Antonio Tajani, az Európai Néppárt alelnöke, Vytautas Landsbergis, volt litván köztársasági elnök, Deutsch-Für Tamás országgyűlési képviselő, Schöpflin György európai parlamenti képviselő, valamint Für Lajos történész.

A Magyar Demokrata Fórum II. kerületi szervezete a Szilágyi Erzsébet fasori Gábor Áron-emlékműnél tiszteleg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt, ahol Almássy Kornél, az MDF budapesti elnöke mond beszédet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×