eur:
389.46
usd:
363.07
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Könnygázzal a város körül - ünnepi rendbontások Budapesten, képekkel

Este fél héttől fél tizenegyig változó helyszíneken és intenzitással, de szinte folyamatos volt a randalírozók és a rendőrök küzdelme Budapest utcáin. A rendbontók dobálással, barikádépítéssel és gyújtogatással igyekeznek a rendőrök útját állni.

Az első baljós jel az volt, amikor a rendőrség bejelentette: fémkordonnal zárták le a Nemzeti Nyomozó Iroda épületét, ahová az elfogott Budaházy Györgyöt szállították.

Ezután az Andrássy úton kisebb csoportokban két-háromszáz ember vonult a Nemzeti Nyomozó Iroda épületének irányába, "kiszabadítani Budaházy Györgyöt". Később több ezer ember ugyanezzel a jelszóval indult el, igaz az Nemzeti Nyomozó Irodához egyikük sem jutott el.

Az egyik csoport a Terror Házánál gyülekezett, őket a rendőrök fokozatosan a Hősök tere felé szorították vissza, és fél nyolc körül a vízágyúk és a könnygázgránátok segítségével feloszlatták a tömeget.

Kiürítették az Oktogont is


Az Oktogon, még a kiürítés előtt (Kép: HírTV)

A rendőri járművek és az egyenruhások nagyobb része ezután visszatért az Oktogonhoz. Ekkorra ide érkezett az a több ezer ember, köztük motorosok, aki korábban a Nemzeti Múzeumnál gyülekezett. A rendőrök rövid várakozás után nyolc órakor egy gyors, vízágyúval támogatott rohammal kiürítették az Oktogont.

A rendbontók ezután a Nagykörúton két irányba vonultak, egyrészt az Opera, másrészt a Blaha Lujza tér felé. Nagyobb problémát az előbbi csoport okozott, az Opera közelében két nagyobb barikádot is felállítottak, és felgyújtottak.

Szintén barikádot építettek a volt Balettintézet állványzatából, emellett szemeteskukákat, telefonfülkéket, virágládákat is használtak építőanyagként. A rendőrök tolólapos teherautóval bontották a kordonokat, és a vízágyúkat tűzoltásra is alkalmazták.

Autók ablakait törték be

A távirati iroda jelentései szerint a rendbontók több parkoló gépkocsi ablakát is betörték. Egy könnygázgránát egy étterembe csapódott be, ahonnét az ott vacsorázók kimenekültek. A rendőrök gumibotozták a tüntetőket, több embert letepertek a földre.

Jármy Tibor, a BRFK szóvivője szerint a rendőrség törvényesen, szakszerűen, de határozottan lép fel a gyülekezési törvény hatálya alá eső, ám nem bejelentett rendezvény résztvevőivel szemben.

Kilenc óra előtt a rendőrök lezárták a Blaha Lujza teret, illetve a Deák tér egy részét. Ezután mintegy ezren gyülekeztek az Andrássy-Bajcsy-Zsilinszky sarkon, majd az Erzsébet téren.

Az aktuális eseményeket nyomon követheti a inforadio.hu folyamatosan frissülő cikkében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×