eur:
389.55
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Visszavonatná Novák Dezső díszpolgári címét egy képviselő

Novák Dezső olimpiai bajnok és Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter díszpolgári címének visszavonását terjesztette elő egy független képviselő a XVI. kerület önkormányzat ülésén. Büki Tamás szerint a díjazottak méltatlanok a címre.

Két díszpolgári cím visszavonását javasolta a XVI. kerületi önkormányzat képviselő-testületének a független Büki Tamás - mondta az InfoRádiónak a kerület jobboldali polgármestere.

Novák Dezső díjának esetében az indok az volt, hogy a kétszeres olimpiai bajnok labdarúgóról kiderült: együttműködött a kommunista rendszer állambiztonsági szolgálatával.

Az SZDSZ-es Persányi Miklóssal kapcsolatban Büki Tamás azt kifogásolta, hogy díszpolgári kinevezése után aktív politikai szerepet vállalt - közölte Kovács Péter.

Bizottság vizsgálhatja ki a felvetést

A képviselő-testület megkérte az érintetteket, hogy gondolkodjanak el a cím visszaadásán.

Amennyiben Novák Dezső és Persányi Miklós úgy dönt, hogy nem kíván megválni a kinevezéstől, a képviselő minden bizonnyal benyújt majd egy olyan javaslatot, hogy a testület vonja meg azt tőlük.

Az önkormányzat rendelete lehetőséget biztosít arra, hogy méltatlanság esetén megvonják a díjazottól a díszpolgári címet. A javaslatot egy bizottság vizsgálja meg, és ez tesz javaslatot a képviselő-testületnek - mondta Kovács Péter.

A polgármester nem kívánt állást foglalni a kérdésben.Bűn a politizálás?

A szabad demokrata Horn Gábor "végtelenül ízléstelennek, és elfogadhatatlannak" tartja a XVI. kerület jobboldali többségű képviselő-testületének "ultimátumát".

Persányi Miklós azért kapott díszpolgári címet a kerülettől, mert a testület úgy ítélte meg, hogy állatkert-igazgatóként olyan munkát végez, amely alapján kiérdemeli az elismerést, azonban azt a hibát követte el, hogy egy párt minisztereként végzi a munkáját - mondta Horn Gábor.

A liberális politikus kijelentette: nem akar olyan országban élni, ahol azért vonják meg visszamenőleg valakitől a díszpolgári címet, mert valamelyik párt színeiben dolgozik.

"Ez egyszerűen egy alpári, gyűlöletkeltő lépés, amelynek még az indokát sem értem" - tette hozzá Horn Gábor.

Erkölcsi minimum

Az SZDSZ politikusa szerint Novák Dezső esete legalább érthető, hiszen többféleképpen lehet megítélni azt, ha valaki egy elnyomó rendszerben vállalt feladatot.

Horn Gábor úgy véli: bár a jogszabályok igen, az erkölcsi minimum nem engedi meg, hogy egy szakmai múltját tekintve tisztességes embertől csak azért, mert más politikában hisz, megvonjanak egy ilyen címet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×