eur:
389.64
usd:
361.93
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A magyarok negyede nem fogadna be idegeneket

A magyar lakosság több mint negyede nyíltan idegenellenes - derült ki a Tárki februárban készült felméréséből. Míg a megkérdezettek 67 százaléka, megfontolás tárgyává tenné, hogy Magyarország kinek nyújtson menedéket és kinek ne, addig a válaszadók mindössze 6 százaléka tekinthető idegenbarátnak.

A vizsgálatban azokat a kérdéseket tették fel a megkérdezetteknek: Magyarországnak vajon minden menekülőt be kellene-e fogadnia, senkit sem szabad befogadnia, illetve van, akit igen, és van, akit nem - mondta az InfoRádiónak Dencsó Blanka szociológus.

A februári eredmények azt mutatják, hogy a lakosság 27 százaléka nyílt idegenellenes attitűdöt képvisel, hiszen úgy nyilatkozott, hogy senkit nem szabad befogadnia az országnak.

Csak hat százalék fogadna be mindenkit

A válaszadók csupán 6 százaléka válaszolt úgy, hogy minden menekülőt be kellene fogadni, mérlegelő attitűddel pedig a lakosság 67 százaléka rendelkezik - ismertette az adatokat a szakértő.

Az emberek az arabokkal kapcsolatban voltak a legelutasítóbbak: a mérlegelők közül 87 százalék válaszolt úgy, hogy őket nem szabad beengedni. A következők a kínaiak, velük kapcsolatban 81 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem látná szívesen őket Magyarországon.

Az oroszokkal kapcsolatban 80 százalék mondta azt, hogy ne fogadjuk be őket, míg a románokkal szemben 77 százalék ez az arány. Tavaly júliusban hasonló adatokat mértek - tette hozzá Dencsó Blanka.

Állandósultak az arányok

2002 és 2005 között a tendencia komoly emelkedést mutatott, jelentősen nőtt az idegenellenesek száma. Azóta az arányok stabilizálódtak, az azonban egyértelmű, hogy nagyon magasak - közölte a szociológus.

A kutatásba egy fiktív etnikumot is belevontak, erről azokat a mérlegelő attitűdöt mutató válaszadókat kérdezték, akik nem támogatták vagy utasították el a befogadást.

Míg 2006 júliusában a válaszadók 59 százaléka, addig 2007 februárjában 68 százaléka mondta azt, hogy menekülőként nem lehet őket befogadni.

Dencsó Blanka elmondta: az egyetemet végzettek és a hallgatók a legbefogadóbbak a létező etnikumokkal kapcsolatban, a legkevésbé toleránsak a nyugdíjasok és az alapfokú végzettségűek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×