eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Csak a magyarok fele kapcsolja be a biztonsági övet

Nem csoda, hogy Magyarországon az uniós átlaghoz képest nagyon sokan halnak meg közúti balesetekben, hiszen míg a németek vagy svédek 90 százaléka bekapcsolja a biztonsági övét, addig a magyaroknak jó, ha a fele - mondta az InfoRádiónak az Országos Balesetmegelőzési Bizottság titkára.

Egy uniós jelentés szerint a kelet-európai országok közútjai a legveszélyesebbek Európában, míg az északi tagállamoké, valamint Máltáé a legbiztonságosabb. Magyarországon sokkal több halálos kimenetelű közúti baleset van egy évben, mint a régi európai uniós tagállamokban.

A dokumentummal összefüggésben az Országos Balesetmegelőzési Bizottság titkára emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a legtöbb balesetet a gyorshajtás okozza, ezt követi az elsőbbség meg nem adása, minden hatodik-hetedik baleset pedig az ittas sofőrök miatt következik be.

Ugyan évről-évre kicsit javul az a statisztika, amely az ezer személyi sérüléses balesetre jutó halálos áldozatok számát tartalmazza, de míg ez Magyarországon még mindig 62-63, addig például Angliában csak 22-25 - hangsúlyozta Kiss Csaba rendőr alezredes.

A szakember szerint ennek elsődleges oka, hogy a fejlettebb közlekedési kultúrájú országokban sokkal többen tartják be a szabályokat.

Ezek közül a legfontosabb a biztonsági öv használata. Németországban és a skandináv államokban az autókban utazók 90 százaléknál is többen kötik be magukat, szemben a magyarországi 45-50 százalékkal - emelte ki Kiss Csaba.

A titkár úgy véli, hogy a statisztika alakulását befolyásolja az úthálózat is. Németországban sok az autópálya, míg az újabb uniós tagállamokban sokkal kevesebb, a főutak pedig korántsem olyan biztonságosak, mint a sztrádák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megvan a Balaton idei egyik fő nyertese

Augusztus végén lezárult a balatoni hajózás főszezonja. Nyár végéig a Balatoni Hajózási Zrt. kompjai 1 millió 229 ezer, a személyhajók pedig 791 ezer utast szállítottak. Így idén a Bahart tavalyhoz képest már 2 hónappal korábban, augusztus végére elérte a 2 milliós utasszámot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×