eur:
389.1
usd:
362.32
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Egy falunyi újszülött eshet áldozatául az Egészségügyi Minisztériumnak?

A "Támogatás születendő gyermekeinkért" Lombikbaba Közhasznú Alapítvány több mint tízezer aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy a kormányzat ne csökkentse le a társadalombiztosítás által támogatott lombikbébi-beavatkozások számát. A támogatás megvonásával a harmadik beavatkozás 600 ezer forintba kerüne a házaspároknak.

Az InfoRádió úgy értesült, hogy az Egészségügyi Minisztérium átgondolja a novemberben már napvilágot látott tervet. Az alapítvány kuratóriumának alelnöke az InfoRádiónak azt mondta, hogy a tervezet megvalósulása esetén jóval kevesebb gyermek születne.

Laborczy Éva hozzátette: a harmadik beavatkozás a szülőknek 300-380 ezer forintba kerülne, a gyógyszeres kezelés ára pedig 150 ezer forinttól kezdődik, és határa a csillagos ég.

Elmondta: jelenleg 1 millió fogamzás korban lévő párnak 100 ezer gyermeke születik évente, a szám 2 százalékát tették ki a lombikbabák. A támogatás megvonása után 1200-zal eshet vissza a számuk, amely egy falu lakosságának felel meg.

Elmondta azt is, hogy az öt beavatkozás alatt a fogamzás esélye csaknem 80 százalékos volt, ha a próbák száma kettőre csökken, akkor az esély 40-45 százalékos lesz.

A házaspárok költsége a harmadik beavatkozás alkalmával 600 ezer forintra emelkedhet, ha a kormány csökkenti a lombikbébi beavatkozások támogatását - mondta a Budai Meddőségi Centrum főorvosa.

Mint mondta, egy hete jelentősen, csaknem 60 ezer forinttal emelkedtek a gyógyszerköltségek, ezeket pedig a szülőknek már az első beavatkozásnál is maguknak kell finanszírozniuk. A gyógyszeres kúra így legalább 260 ezer forintba kerül.

Ha az állam az eddigi öt helyett csak két beültetést támogat, akkor a 307 ezer forintos kezelést is ki kell fizetniük.

Erre sokaknak lehet szüksége, Koncz János szerint ugyanis átlagosan 3,3, azaz négy beavatkozást kell elvégezniük az anyákon.

Annak ellenére, hogy a budai centrumnál jobb mutatókat egyik európai meddőségi központ sem tud felmutatni. Míg Európában az első beültetés sikerességére 25 százalék esély van, addig Budán ezt a számot sikerült feltornászni 30 százalékra.

A szakember elmondta azt is, hogy ha a gyermekre váró anya betölti a 33. életévét, el kezd csökkeni az esélye a fogantatásra. 40 éves kor felett pedig drasztikusan romlik a termékenység.

Arra a felvetésre, hogy a mesterséges megtermékenyítésen átesett nők esetében gyakoribb az ikerterhesség és a koraszülés, azt mondta: a nagyobb siker érdekében egyszerre több megtermékenyített petesejtet ültetnek vissza az anyába. Emiatt emelkedik az ikerterhesség aránya, amely maga után vonja a koraszülést is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×