eur:
393.17
usd:
353.89
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

2025, a rémálmok éve: Sárospatak víz alatt, Kiskőrös sivatagban

A Duna-Tisza közén a szárazság miatt szinte lehetetlen lesz az élet, Pécs és környéke mediterrán jelleget ölt, Észak-Magyarországot pedig árvizek fenyegetik majd - számolt be Zágoni Miklós klímakutatással foglalkozó fizikus a Magyarországot érintő éghajlatváltozás következményeiről.

A fizikus felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt ötven évben elveszett Magyarország szokásos csapadékmennyiségének 10-15 százaléka. A nyarak hosszabbak és szárazabbak lettek, ha esik, akkor nagyobb mennyiség esik egyszerre; emiatt egyszerre van aszály és belvíz.

A tendencia egyértelmű, és valószínűleg ez folytatódik a következő 15-20 évben, egy-két fokos hőmérséklet-emelkedésig - tette hozzá.

Sehol sem lesz könnyű

A szakember közölte: az országot régiókra lebontva azt látni, hogy a dél- és közép-magyarországi térség még kevesebb csapadékot kap, Észak-Magyarország viszont többet.

Zágoni Miklós szerint minden régiónak megvan a maga terhe. Pécs és környéke a mediterrán hatás erősödése miatt melegebb és szárazabb nyaraknak néz elébe, bár a hegyvidék egy kicsit könnyíti ennek elviselését.

A vízháztartás szempontjából a Duna-Tisza-köze, a Kiskunság a legveszélyeztetettebb. Már mostanra is öt-tíz métert zuhant a talajvízszint, sok helyen fel kellett hagyni a szőlőműveléssel. A hagyományos vidéki élet feltételei is rohamosan romlanak - hangsúlyozta a klímakutatással foglalkozó fizikus.

A Sopron környéki erdőségek pedig már most is a határán vannak annak, hogy a melegebb és szárazabb klímát el tudják viselni.

Észak-Magyarországot a sok és hirtelen lehulló csapadék nagy áradásokat okozhat a Bodrog, a Sajó, a Hernád és a Zagyva folyókon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×