eur:
393.24
usd:
354.41
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Alkotmányellenes a BKV-viteldíjak emelése?

Lapinformációk szerint közigazgatási hivatalhoz fordult két civil szervezet, mert úgy vélik: a BKV-viteldíjak legutóbbi emelése jogszabályokat sért. Egyebek mellett azt kifogásolják, hogy az előkészítésbe nem vonták be az érintett társadalmi szervezeteket.

A Magyar Nemzet szerint közigazgatási hivatalhoz fordult a Levegő Munkacsoport, és a Nagycsaládosok Országos Egyesületet, mert a két szervezet úgy véli, a BKV-viteldíjak legutóbbi áremelése megsért több jogszabályt, köztük az alkotmányt is. A civilek a többi között azt kifogásolják, hogy az áremelés előkészítésében az érintett társadalmi szervezetek nem vettek részt, így nem élhettek véleménynyilvánítási jogukkal, és az átgondolatlan rendeletről a döntéshozók sem kaphatták meg a szükséges tájékoztatást.

Úgy tűnik, hiába a szerzői jogok rendezése az interneten is elérhető zeneszámoknál, a CD-k és DVD-k forgalma a legfrissebb adatok szerint tíz százalékkal esett vissza 2006-ban - írja a Népszabadság. A jövő sem tűnik fényesebbnek: ugyanis a zenei kiadók számára korábban rengeteg pénzt termelő CD-lemezekre egyre kevesebb vásárló kíváncsi, és az így kieső bevételt nem ellensúlyozzák a zeneletöltésből származó, évről évre jelentősen gyarapodó összegek.

Tavaly 42 százalékkal, 23 millió forintra emelkedett a kiemelt adózók körében az egy adóvizsgálatra jutó átlagos megállapítás összege - írja a Napi Gazdaság. A változás annak tudható be, hogy a revizorok kevesebb, de alaposabb vizsgálatokat tudtak folytatni az érintetteknél. Az APEH adatai szerint a kiemelt adózók fizetési fegyelme jobb az átlagosnál.

A Világgazdaság azt írja, a borúlátóbb vélekedések szerint akár 15-20 százalékkal is zsugorodhat a magyar építőipar. A finanszírozási nehézségek és a kormányzati, önkormányzati és lakossági kereslet jelentős visszaesése miatt ugyanis a vezető magyarországi társaságok bevételei is csökkennek 2007-ben, de a lánctartozások miatt amúgy is nehéz helyzetben lévő kis- és középvállalkozásokat csődhullám fenyegeti.

Hatalmas kert, belső medence, cselédszoba - csak néhány azokból az extrákból, amelyeket általában elvárnak a budai luxusvillákban a vevők - írja a portfolio.hu. A portál luxusingatlanokról készített összeállítása szerint a 200 millió forintnál értékesebb ingatlanok jellemzően a II. és a XII. kerületben találhatóak, és a legtöbb esetben legalább 500 négyzetméteres alapterülettel rendelkeznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A liberális New York Times Trump győzelmét jósolja, a konzervatív brit Telegraph viszont a vereségét valószínűsíti
tudósítónktól

A liberális New York Times Trump győzelmét jósolja, a konzervatív brit Telegraph viszont a vereségét valószínűsíti

Feje tetejére állt az angolszász médiavilág: a brit konzervatív napilap, a Telegraph felmérése szerint jelenleg Kamala Harris, a demokraták jelöltje vezet az amerikai elnökválasztái harcban. A liberális véleményvezér New York Times viszont öt olyan tényezőt sorol fel, amelyek alapján esélyesebb, hogy ismét Donald Trump kerül a Fehér Házba.

Azonnali kitoloncolások: kemény ultimátumot intézett a kormányhoz a CDU elnöke

A tartományi választások után a hét elején úgy tűnt, hogy közös nevezőre juthat az illegális bevándorlás szigorításáról a három kormánypárt, valamint az ellenzék vezető erejének számító CDU/CSU. A tárgyalóasztal mellől még óvatos derűlátással álltak fel, Friedrich Merz azonban váratlan kijelentést tett.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×