eur:
392.4
usd:
353.62
bux:
72295.25
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Áprilistól fizetni kell az autóutakon is

Fizetőssé tenné az autóutakat a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium áprilistól. A Magyar Autóklub kifogásolja, hogy csak a sajtón keresztül értesült a tervezetről.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium felülvizsgálja a jelenleg ingyenesen igénybe vehető autóutak, és autópálya-szakaszok körét, és az új szabályozás áprilisi bevezetésével minden járműkategóriában az igazságosság elvét szeretnék érvényesíteni - mondta a tárca szóvivője.

A Népszabadság csütörtöki számában írt arról, hogy a GKM az új rendelet szerint az összes gyorsforgalmi úton kötelezővé tenné a matricás útdíjfizetést valamennyi jármű-kategória számára.

Mindenki fizessen

A tervezet februárban kerül a kormány elé. Célja, hogy ne csak a matricavásárlók, de azok is fizessenek a jelenleg díjmentes autópálya-szakaszok használatáért, akik jelenleg csak ezeken a szakaszokon közlekednek - tette hozzá a szóvivő.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. kezelésében lévő autóutak és autópályák most közel 30 százaléka, mintegy 280 kilométer használata díjmentes. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy melyeket teszik áprilistól fizetőssé.

A minisztérium nem számít arra, hogy az autóutak díjasításának következtében jelentős autóforgalom terhelődne az alacsonyabb rendű útvonalakra. Az előterjesztés szerint hogy a 12 tonna teherbírásnál nagyobb teherautóknak áprilistól a díjas autópályákon kívül mintegy ezer kilométernyi főút használatért is fizetniük kell majd.

A Magyar Autóklub tiltakozik

A GKM szóvivője elmondta, hogy a tervezet közigazgatási egyeztetése már lezárult, az érdekképviseletekkel a jövő héttől egyeztetnek.

A Magyar Autóklub azonban kifogásolja, hogy a minisztérium nem küldte el nekik a terveket, az új szabályozásról csak a sajtóból értesültek.

Az érdekvédelmi szervezet tiltakozik az ellen, hogy bármikor az autóutakon kívül a díjfizetési kötelezettség a személyautókra is kiterjedjen, és nem értenek egyet az előterjesztés szerinti kilométer-arányos díjfizetési rendszer távlati bevezetésével sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Matolcsy György: veszélybe került minden

Valahol megint utat tévesztettünk – fogalmazott Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen. Szerinte teljes gazdaságpolitikai fordulatra van szükség. A 2010–2019-es évtizedet megnyertük – hangsúlyozta a jegybankelnök, ám szerint a mostani évtizedet elveszítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Egyre többen vennének használt laptopot környezetvédelmi megfontolásból

Egyre többen vennének használt laptopot környezetvédelmi megfontolásból

A jelenleg használatban lévő laptopok közül minden harmadikat vagy használtan vették vagy úgy kapták ajándékba – mutatják a számítástechnikai eszközök felújításával foglalkozó Furbify felmérésének adatai. Ez az arány emelkedhet a közeljövőben, hiszen a magyarok többsége nyitott arra, hogy second hand laptopot vegyen. Ennek legfőbb oka az ár, de a most ezt fontolgatók körében már fontosabbak a környezetvédelmi szempontok is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×