eur:
387.9
usd:
360.15
bux:
0
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

A gyógyszerfelírásért is kell vizitdíjat fizetni

A gyógyszerfelírásért is kell majd vizitdíjat fizetni február közepétől - mondta az egészségügyi tárca államtitkára. Horváth Ágnes közölte, bár még kidolgozás alatt van a vizitdíjhoz kapcsolódó számlázási és ellenőrzési rendszer kialakítása, az biztos, hogy a térítés fizetéséről szóló papírt a betegnek meg kell őriznie, és tudnia kell az orvoslátogatásainak pontos számát is.

A 300 forintos vizitdíjat február 15-étől annak is meg kell fizetnie, aki csak a rendszeresen szedett gyógyszerét szeretné háziorvosánál, vagy szakorvosánál felíratni. Le kell róni a térítést a doktor családtagjainak és az összes egészségügyi dolgozónak is - mondta Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.

Hozzátette: mentességet csak kórház adhat a saját dolgozóinak, azonban ebben az esetben is vizsgálni kell ennek adóvonzatát.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a számlát a betegeknek meg kell őrizniük, ugyanúgy, mint bármilyen más számlát.

Körülbelül 4 millióan részben vagy teljesen mentesülnek a vizitdíjfizetés alól. Így például a 18 év alattiak, a tartós gyógykezelésre szorulók, a hajléktalanok, illetve az állami feladatokhoz kapcsolódó ellátások után sem kell leróni a 300 forintot.
Vizitdíjmentes lesz tehát a katasztrófa-egészségügy, a kötelező népegészségügyi ellátás, a járványügyi tevékenység, a szűrővizsgálatok meghatározott körben, a terhesgondozás és a szülészeti ellátás. A krónikus betegségcsoportok mentességét vizsgálja a minisztérium.

Áttekintik például az onkológiai ellátások körét, és elképzelhető, hogy a dialízisre járók és a transzplantáción átesett, vagy arra váró betegek is mentességet kapnak.

Minderről készül a rendelet - fogalmazott Horváth Ágnes, aki elmondta azt is, hogy a háziorvosi és szakorvosi vizitdíj-fizetésnek nem lesz felső korlátja, tehát minden ilyen orvoslátogatás pénzbe kerül.

A térítésből származó bevétel pedig az orvosoknál marad, és áfamentes lesz. Ha a gyógyító nem kéri el a vizitdíjat, akkor azonban az állam büntetést ró ki rá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Resperger István az Arénában az atomfegyverek stratégiai csapdájáról

Augusztus végére jöhet el a holtpont az ukrajnai háborúban Resperger István ezredes szerint. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Biztonságkutató Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, az ukrán lőszerhiány, Oroszország területi nyereségei, valamint a hadigazdálkodás okozta nehézségek és az időjárás is megakaszthatja a harcokat. Szerinte lehetséges a francia szerepvállalás a háborúban, mégsem lenne sok haszna. Atomfegyverek bevetéséről pedig "nem egy ember dönt".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Távoznia kell pozíciójából az ukrajnai háború egyik legfontosabb orosz arcának, heves harcok dúlnak Harkivnál – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Távoznia kell pozíciójából az ukrajnai háború egyik legfontosabb orosz arcának, heves harcok dúlnak Harkivnál – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Vlagyimir Putyin orosz elnök menesztette Szergej Sojgut, aki helyette a biztonsági tanács titkári tisztségét kapta meg. Az orosz elnök Andrej Belouszov eddigi volt első miniszterelnök-helyettest javasolja Oroszország védelmi minisztériumának élére. Pénteken indított támadást Oroszország az északkelet-ukrajnai Harkiv megyében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében hét határ menti települést nevezett meg, ahol harcok zajlanak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×