eur:
392.43
usd:
353.66
bux:
72319.92
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Politikai indíttatású volt a KDNP-s képviselő leváltása

Politikai véleménynyilvánítás miatti retorziónak, hátrányos megkülönböztetésnek, és ezért jogellenesnek mondta ki a Szombathelyi Munkaügyi Bíróság nem jogerős, elsőfokú ítéletében azt, hogy Puskás Tivadar KDNP-s országgyűlési képviselő szakmai vezetői megbízását visszavonták az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) nyugat-dunántúli regionális mentőszolgálatának éléről.

A bíróság hatályon kívül helyezte a munkáltató döntését, és visszahelyezte a képviselőt régióvezetői tisztségébe.

Szőke Zoltán, az ügyben eljáró bíró ítéletében hangsúlyozta: a munkaügyi per tárgyalása során a feltárt bizonyítékokból és tanúvallomásokból a bíróság számára egyértelművé vált, hogy a munkáltató a vezetői megbízást nem a valós tényekre alapítva, hanem szubjektív megítélése alapján jogellenesen vonta vissza, dokumentumban is leírva, sőt a bíróság előtt is megerősítve azt a meggyőződését, hogy helyteleníti a mentő főorvos politikai szerepvállalását.

A per tárgyalásán Takács Zoltán, az Országos Mentőszolgálat volt főigazgatója tanúvallomásában úgy fogalmazott: a mentőszolgálat megalakulása óta nem volt példa arra, hogy a szolgálat valamely vezető tisztséget viselő tagja "politikai zászlóvivő" legyen.

Takács Zoltán szavai szerint az OMSZ hagyományosan egy "apolitikus", ugyanakkor "félkatonai" szervezet.

A bíróság ítéleti indoklásában leszögezi, nincs olyan jogszabály amely tiltaná, hogy a mentőszervezet valamely vezetője politikai tisztséget vállaljon, bármely alkotmányos módon működő, törvényesen bejegyzett politikai szervezet országgyűlési képviselője legyen.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: az Országos Mentőszolgálat nem fegyveres testület, így arra nem a szolgálati törvény, hanem a közalkalmazotti törvény előírásai, munkajogi szabályai vonatkoznak.

Puskás Tivadar vezetői megbízását az OMSZ egykori főigazgatója vezetői alkalmatlanságra hivatkozva vonta vissza - tavaly májusban, röviddel a országgyűlési választások után -, azzal az indoklással, hogy az évtizedek óta a mentőszolgálatnál vezetőként dolgozó főorvos nem tud megfelelni új, régiós szemléletet igénylő a régióvezetői feladatai ellátásának.

Ezt a vélekedését a volt főigazgató egy az irányításával kidolgozott, a bíróság megítélése alapján szubjektív elemeket tartalmazó teljesítményértékelési rendszer egyszeri felmérésének eredményére alapította.

A mentőszolgálat jelenlegi főigazgatója azonban a bíróság előtt a még most is érvényben lévő teljesítményértékelési rendszer pontjain végighaladva teljesen más eredményre jutó értékelést adott.

A bíróság elrendelte több mint a 1,3 millió forint vezetői pótlék kamatokkal növelt kifizetését, valamint kötelezte az alperest a perköltségek viselésére.

Címlapról ajánljuk

Matolcsy György: veszélybe került minden

Valahol megint utat tévesztettünk – fogalmazott Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen. Szerinte teljes gazdaságpolitikai fordulatra van szükség. A 2010–2019-es évtizedet megnyertük – hangsúlyozta a jegybankelnök, ám szerint a mostani évtizedet elveszítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×