eur:
392.43
usd:
353.66
bux:
72319.92
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Öt kórházat bezárnak

Öt kórház megszüntetésére tett javaslatot az egészségügyi tárca a Regionális Egészségügyi Tanácsoknak megküldött ágyszámjavaslatában, és 21 intézménynél nem ajánlott aktív ellátást - mondta el az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.

A törvény biztosítja azt a lehetőséget, hogy a krónikus ellátásra szakosodott intézményekben - bizonyos százalékban - belgyógyászati ellátást is lehessen végezni - közölte Horváth Ágnes.

Az egyik intézmény, amelyiknek nem ajánlott a miniszter semmilyen ellátást, a miskolci FMC Dialízis Center. A településen a művese-kezelést a megyei kórházban biztosítják majd a jövőben.

Szintén nem kapott kapacitást a Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ, az intézményben folyó gyógyító munkát más budapesti kórház vagy az egyetem kész átvenni a jövőben - jegyezte meg.

A további három, megszüntetésre javasolt kórház a Parádfürdői Állami Kórház, a kecskeméti repülőkórház és a Budai MÁV-kórház

Horváth Ágnes hangsúlyozta: a tanácsok a megküldött ajánlástól eltérhetnek, figyelembe véve a helyi viszonyokat.

"Születtek bizonyos megállapodások, azonban a miniszterelnöktől a tárca nagyon egyértelmű felkérést és feladatot kapott. Az volt a feladatunk, hogy készítsük el úgy a kórházlistát, hogy az szakmailag megfeleljen a törvénynek, (...) és olyan lista készüljön olyan kórházakkal, ágyszámokkal, amelyek valóban fenntarthatók. (...) Ilyen listát készítettünk" - mondta az államtitkár.

Ezzel arra utalt, hogy a Regionális Egészségügyi Tanácsoknak küldött ágyszámlista a reakciók alapján a szocialistákat is meglepte, hiszen - Schvarcz Tibor MSZP-s politikus nyilatkozata szerint - már lefolytattak egy előzetes egyeztetést, amely az ő állítása szerint "kompromisszum közeli" helyzetet eredményezett.

Ha az egyeztetések során minden intézményi igényt figyelembe vett volna a tárca, akkor a rendelkezésre álló ágyak kétszeresét osztották volna fel - tette hozzá Horváth Ágnes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Matolcsy György: veszélybe került minden

Valahol megint utat tévesztettünk – fogalmazott Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen. Szerinte teljes gazdaságpolitikai fordulatra van szükség. A 2010–2019-es évtizedet megnyertük – hangsúlyozta a jegybankelnök, ám szerint a mostani évtizedet elveszítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×