eur:
387.68
usd:
357.69
bux:
68097.68
2024. május 17. péntek Paszkál

Budapest: fizessenek az agglomerációs települések!

Az agglomerációba utazó diákok és nyugdíjasok rosszabbul, a teljes árú bérletet használók viszont jobban jártak a BKV környéki kiegészítő bérletek árváltozásával. Az egyes esetekben négy és félszeres tanulóbérlet-árnövekedés ügyében a főváros szívesen kezdeményez tárgyalást az érintett települések és a szaktárca vezetőivel. Az InfoRádió úgy tudja, hogy mintegy 200 millió forintba kerülne az extrém drágulás enyhítése, de hogy ezt ki állja, az még bizonytalan.

A Budapest határán kívül eső HÉV-állomásokra érvényes tanulóbérletek ára távolságtól függően jelentősen megnövekedett január 1-jétől, egyes esetekben a négyszeresét kell fizetni a tavalyi díjnak.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes elmondta, hogy egy kormányrendelet szerint ezeknek a bérleteknek az állami támogatása 90 százalékról 55-60 százalékra csökkent.

Mivel bevezették a távolságarányos bérletárat, egyes tanulóbérlet-árak nagyon megnövekedtek. A politikus szerint azonban a főváros szívesen kezdeményez tárgyalást az érintett települések és a szaktárca vezetőivel az ügyben.

Hagyó Miklós arról nem akart elárulni semmit, hogy a HÉV-bérletekkel kapcsolatban milyen javaslatokat tár a főváros az agglomerációs települések vezetői vagy a kormány elé. Viszont utalt arra, hogy a Budapest határán túlnyúló buszvonalak esetében az érintett települések beszállnak a vonal finanszírozásába.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy a kirívó drágulásokat - például a gödöllői diákbérlet árának négy és félszeresre emelését - egy 200 millió forintos keretből körülbelül a felére lehetne csökkenteni. Hogy ezt ki fogja kifizetni, ha fizeti valaki egyáltalán, azt egyelőre nem tudni.

Azt Hagyó Miklós kijelentette, hogy a főváros nem vállal többletköltségeket az üggyel kapcsolatban.

A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy Budapest így is megtett mindent, mert a teljes árú kiegészítő bérletek árát tavalyhoz képest csökkentette, így annak a 68 ezer utasnak a többsége, aki tavaly ilyet vásárolt, most kevesebbet fizet.

Azt viszont elismerte, hogy az a 92 ezer utas, aki tanulóbérlettel járt, többet fizet, esetenként a tavalyi ár többszörösét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
CIB-vezér: több minden kompenzálja majd a kamatkörnyezet változásának negatív hatását

CIB-vezér: több minden kompenzálja majd a kamatkörnyezet változásának negatív hatását

Beindulhat a magasabb kamatozású lakáshitelek refinanszírozása Magyarországon, de ha a teljes portfóliót nézzük, nem lesz szó jelentős volumenről. A bankok között nagy a verseny, így hiába a felkúszó hosszú oldali hozamok, várhatóan maradhatnak a jelenlegi lakáshitelkamatok, a CIB Banknál pedig több folyamat is segít majd abban, hogy kompenzálják a kedvezőtlenebb kamatkörnyezet hatását – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatóját a Portfolio Checklist csütörtöki adásában. Az interjút a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciára kitelepült stúdiónkban rögzítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×