eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Algopyrin nélkül megállna az ország?

Továbbra is nagy a kereslet az Algopyrin, a Quarelin, illetve a Demalgon iránt. A Magyar Gyógyszerészkamara alelnöke az InfoRádióban azt mondta: legfeljebb néhány órára fogyhatnak ki a készletek.

Hávelné Szatmári Katalin közölte: a nagykereskedőktől és néhány patikától kapott tájékoztatás alapján továbbra is nagy az igény az Algopyrinre, a Quarelinre, illetve a Demalgonra, sokan pedig január 16., a térítési díj emelése előtt akarják kiváltani a havi gyógyszeradagjukat.

A patikák eleget tudnak tenni az igényeknek, a gyártók és a nagykereskedők is teljesítik a megrendeléseket. Elképzelhető, hogy egy-egy helyen - például hétfőn Zala megyében - fél napra kifogynak egyes gyógyszerekből, de utána feltöltik a készleteket - tette hozzá a gyógyszerészkamara alelnöke.

Van helyette más

Semmi sem indokolja az Algopyrin bespájzolását - jelentette ki az InfoRádiónak a rövidesen vénykötelessé váló készítményt gyártó cég orvos-igazgatója.

Erőss László nem tudta pontosan megmondani, hogy mennyi Algopyrint adtak el, de azt hozzátette, hogy a szokásos mennyiség többszöröse kelt el.

Az orvos-igazgató elmondta: rövid időn belül az összes, az Algopyrinével megegyező hatóanyagú gyógyszer vényköteles lesz, ezért cége már négy éve bevezetett a piacra egy helyettesítő készítményt, amely továbbra is recept nélkül lesz kapható.Nem mindig a legolcsóbbat írják fel

Január 15-én hatályba lép az a törvény, amely előírja, hogy a háziorvosnak az azonos hatóanyagú, egyenértékű gyógyszerek közül a legolcsóbbat kell felajánlania páciense számára.

Az orvosok teendőiről a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának vezetője az InfoRádióban elmondta: az orvosoknak először is el kell magyarázni a pácienseknek, hogy az olcsóbb gyógyszerben ugyanazok a hatóanyagok vannak.

Ha valaki mégis ragaszkodik az eddig használt készítményéhez, akkor alá kell vele íratni, hogy megkapta a tájékoztatást - tette hozzá.

Ugyanakkor meg kell nézni a hordozóanyagokat is, mert ha például valaki érzékeny a laktózra, akkor nem írható fel neki olyan készítmény, amelyben laktóz a hordozóanyag - fűzte hozzá.

Kertai Aurél elmondta azt is: továbbra is lehetőség van arra, hogy akár a legdrágább gyógyszert írják fel egy betegnek, ha az összes többi készítmény mellékhatásokkal járt nála.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×