eur:
387.51
usd:
356.85
bux:
68169.75
2024. május 17. péntek Paszkál

A minisztériumot nem érdekelte az MSZP-vel kötött alku

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai alapon döntött - jelentette ki a tárca államtitkára azzal kapcsolatban, hogy a szocialista politikusokat meglepte az egészségügyi miniszter régióknak elküldött javaslata a kórházi ágyszámokról.

Az egészségügyi bizottság MSZP-s alelnöke az InfoRádióban azt mondta: a korábbi egyeztetéseken már kialakult egy lista, amely elfogadható kompromisszumokat tartalmazott, a tárca ajánlata azonban eltér ettől.

Az Egészségügyi Minisztérium államtitkára erre reagálva közölte: menet közben rengeteg szakértői anyag és javaslat készült, számos egyeztetés volt, így készült el a most megküldött végső változat, amely egy ajánlat a regionális egészségügyi tanácsok számára.

Tárgyalásokat folytattunk, a javaslatok bizonyos részét elfogadtuk, másik részét nem. Nem politikai alkuról van szó, a listát szakmai érvek alapján határozta meg a minisztérium - hangsúlyozta Horváth Ágnes.

Nem folytatnak játszmát

A javaslat kézhezvételétől számítva a regionális egészségügyi tanácsoknak húsz napjuk van arra, hogy döntsenek a normatívák és az ellátási területek felosztásáról, ezalatt kell megegyezniük a kórházakkal, egészségügyi intézményekkel. Ha nem sikerül, akkor a miniszter dönt, nyolc napon belül.

Az államtitkár ezzel összefüggésben tagadta, hogy a minisztériumnak érdekében állna a végső döntést saját hatáskörben meghozni.

A régiókban régebb óta folyik a munka, a minisztérium képviselői részt vettek a regionális egészségügyi tanácsok ülésein. Mindenkinek az a jó, ha a régiókban születik meg a döntés - jelentette ki Horváth Ágnes.

"Semmire sem kötelez"

Az egészségügyi miniszter kórházi ágyszám-módosító javaslata semmire nem kötelezi a regionális egészségügyi tanácsokat - mondta az InfoRádiónak Havas Szófia, a közép-magyarországi tanács elnöke.

Ez egy első körös javaslat, megismerkedünk a miniszter javaslatával, majd teszünk egy ellenjavaslatot. Módosíthatjuk az ajánlást, akár intézményi, akár szakmai vonatkozásban - tette hozzá.

Havas Szófia kitért arra is, hogy a régióhoz tarozó Budapest speciális helyzetben van, sok tulajdonos van, minisztériumok, egyházak, intézmények, amelyek mind igényt tartanak kapacitásra.

A fővárosban megtalálható az ellátás szinte teljes vertikuma, az alaptól a legmagasabb szintű ellátásig.

A szakmai vezető kiállt a minisztériumi tervezet mellett, mondván: a közpénzből finanszírozott egészségügyi struktúra átalakításra szorul.

Nem mondom, hogy a jelenlegi ajánlat a legjobb, de épp az a regionális egészségügyi tanácsok dolga, hogy a lakossági igényekhez igazítsák a jövőbeni struktúrát."Támadás az egészségügy ellen"

Az Észak-alföldi Regionális Egészségügyi Tanács elnöke szerint az Egészségügyi Minisztérium tervezete a kormány támadása az egészségügyi rendszer ellen; amelyben az összes kórház károsult.

Nem is tudjuk, hogy a minisztérium milyen szerepet szánt a regionális egészségügyi tanácsoknak az ágyak elosztásánál. Ha a megyéket egymásnak feszíti, akkor nem születik megállapodás - jelentette ki Fülöp István.

A szakember szerint elképzelhető, hogy a megállapodás nem érdeke a minisztériumnak, mert ennek hiányában a miniszter dönt majd.

Az Észak-alföldi Regionális Egészségügyi Tanács elnöke a minisztérium javaslatról azt mondta: az eredeti tervhez képest a Hajdú-Bihar megyeiek jártak a legrosszabbul, aztán a Jász-Nagykun-Szolnok megyeiek, továbbá az önkormányzati működtetésű mátészalkai kórház.

Ha a mozgásterünk engedi, akkor ezt megpróbáljuk korrigálni, a döntést később hozzuk meg - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ki ne emlékezne a 2021-es mémrészvény őrületre, amikor a Gamestop és az AMC vezetésével számos részvény produkált elképesztő emelkedést néhány nap alatt. Három évvel később ismét újjáéledt az őrület, miután a rali atyjaként emlegetett Keith Gill hosszas kihagyás után ismét aktív volt a közösségi médiában, ez pedig elindította a spekulációt a kisbefektetők részéréről. Az árfolyammozgások csak ezen a héten máris több milliárd dolláros veszteségeket okoztak a shortosoknak, az őrület azonban tartogat néhány kedvező lehetőséget azok számára is, akik nem kívánnak közvetlenül kitettséget szerezni ezekben a részvényekben, ezek közül a lehetőségek közül mutatunk most néhányat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×