eur:
393.25
usd:
354.81
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Ötszáztízen már nem érik meg a korszerűsítést

Január elsejétől működik a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Ez a szervezet a jelenlegi 22 önálló költségvetésű közlekedési felügyelet helyett irányítja a közúti, vasúti, vízi és légi közlekedéssel összefüggő hatósági tevékenységeket. Az összevonás után 510 embert bocsátanak el.

Integráció elbocsátással

A Nemzeti Közlekedési Hatóság része lesz a Polgári Légiközlekedési Hatóság, majd június 30-ával a Honvédelmi Minisztérium Katonai Légügyi Hivatala is integrálódik a szervezetbe.

Az új hatóság céljai közé tartozik, hogy európai uniós támogatással korszerű hajózási, valamint vasúti informatikai rendszert fejlesszen ki.

Fizessen üdülési csekkel a fogorvosnál!

Bővül az üdülési csekkek felhasználási lehetősége január 1-jétől. Az új szabályozás szerint az üdülési csekket a pihenést és üdülést biztosító eddigi területeken kívül egészségmegőrzésre, betegségmegelőzésre és szabadidősport-szolgáltatások igénybevételére is fel lehet használni.

Az idén a gazdálkodók már 600 ezer munkavállalónak biztosítottak üdülési csekket, 280 ezer ember pedig szociális szempontok alapján kapott ilyen utalványt.

Az összesen több mint 25 milliárd forint értékben felhasznált csekkek 80 százalékát szállással összefüggésben, és más, ehhez kapcsolódó szolgáltatásokra vették igénybe.

Az üdülési csekkek rendszerét 1939-ben, Svájcban alakították ki, Magyarország 1998-ban vette át a módszert.

Csak egyszer állunk meg

Január 1-jétől csak egy ellenőrzésre kell megállni a járműveknek a román-magyar határállomásokon.

A Csanád-Kiszombor, Nagylak, Varsánd-Gyula, Tornya-Battonya, Szalonta-Méhkerék, Bors-Ártánd és Pete-Csengersima határátkelőkön az utasokat csak a fogadó ország területén ellenőrzik. Az Érmihályfalva-Nyírábrány, a Székelyhíd-Létavértes, a Csanálos-Vállaj határátkelőnél kizárólag magyar területen ellenőrzik az utasokat.

A határőrség tájékoztatása szerint az év első 10 hónapjában mintegy 13 millióan léptek át a magyar-román határátkelőhelyeken, az utasok 80 százaléka a két ország állampolgára volt.

Kórházi tili-toli

Januárban a Madarász utcai kórházba kerül az eddig a Heim Pál Gyermekkórházban működő hematológia osztály. Harmat György főigazgató elmondta: szerdától a hematológiai szakambulancia és a hemofíliás betegek ellátása is a Madarász utcai intézményben lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×