eur:
393.25
usd:
354.81
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Még drágább az életünk - áremelések januártól

Január elsejétől a 6,2 százalékos inflációs előrejelzést jóval meghaladó mértékben drágulnak a közszolgáltatások Budapesten. Többe kerül a fűtés, a víz, a gáz és a tömegközlekedés.

A távfűtési díj 2 lépcsőben, januártól 37, áprilistól pedig újabb 8,4 százalékkal drágul.

Azok a családok, ahol az egy főre jutó jövedelem 93 ezer forintnál kisebb, ennél alacsonyabb mértékű áremelésekre számíthatnak majd az utólagosan jóváírt állami és önkormányzati támogatásnak köszönhetően.

A BKV tarifák átlagosan több mint 13 százalékkal nőnek. A bérletvásárlások ösztönzéseként a dolgozói bérletek ára csak 6,5 százalékkal emelkedik, és így 7.350 forint lesz. A tanuló-nyugdíjas bérletekért 13,5 százalékkal többet, 2.950 forintot, a vonaljegyekért pedig 24 százalékkal többet, 230 forint kell majd fizetni.

A vízért 9,8 százalékkal, a csatornahasználatért 9,4 százalékkal, a szemétszállításért pedig 8,4 százalékkal számláznak többet a szolgáltatók.

Január 8-áig lehet benyújtani a gázártámogatási kérelmet ahhoz, hogy már a februári számlán megjelenjen a támogatás összege.

Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter korábban arról számolt be, hogy csütörtökig több mint 750 ezer gázár támogatási igény érkezett a Magyar Államkincstárhoz; ez jóval kevesebb, mint a fele a kormány által várt mennyiségnek. Hozzátette: sokan hiányosan küldték el a kérelmeket; a kért adatokat pótolni kell.

Az új támogatási rendszerben a legrászorultabbaknak akár 11 százalékkal is csökkenhet a földgázfogyasztás költsége, a piaci árat megfizetők pedig legfeljebb 62 százalékkal fizetnek többet.

A támogatás határát a jövedelem alapján szabták meg: az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem lehet több a nyugdíjminimum három és félszeresénél.

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×