eur:
396.27
usd:
367.3
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Tavasszal ismét tüntethetnek Gyurcsány ellen?

A miniszterelnök az eddigi reform-retorikát folytatja a kormány munkájának értékelésekor, a megfogalmazott önkritikának pedig nincs túl nagy jelentősége - mondta el az InfoRádiónak Szomszéd Orsolya politológus.

A szakértő szerint Gyurcsány Ferenc visszatért a kezdeményező szerephez: igyekszik ő meghatározni a hét vezető beszédtémáját, így pusztán reagálásra kényszeríteni az ellenzéket - mondta el a politológus.

A kormány hitelét a kabinet munkáját értékelő jelentés nem tudja helyre állítani, s a benne megfogalmazott önkritika nem jelentős - tette hozzá a szakértő.

Szomszéd Orsolya nem zárja ki annak lehetőségét, hogy tavasszal újra megjelennek a kormány és a miniszterelnök ellen demonstrálók. Ez attól függ, hogyan reagálnak majd az emberek a jelentésben közzétett megszorítások hatásaira.

A piac másként értékel

Bár a kabinet munkáját értékelő riportban az áll: a kormány az államháztartási egyensúly megteremtését csupán 10 százalékban biztosítja az állam bevételek növekedése, 90 százalék pedig a kiadások mérsékléséből származik, a szakértők nem értenek egyet a megállapítással.

A konvergencia-program rövid távon mindenképpen az adóbevételek növelése révén javítja az egyensúlyt - jelentette ki Török Zoltán a Raiffeisen pénzügyi szakértője.

Török Zoltán szerint nem csak az emberekkel, de a pénzügyi piacokkal sem sikerült kellő mélységben és alapossággal megértetni a megszorító csomag lényegét.

A nyári bejelentés hatására azért gyengült drasztikusan a forint árfolyama, mert a szakértők és befektetők éppen azt olvasták ki a javaslatokból, amely végül megvalósult: adóemelés és kevés lefaragás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A magyar szakszövetség tiltakozik Hámori Luca negyeddöntős ellenfele miatt

A MÖSZ a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál is hivatalos levélben fog tiltakozni, amiért Hámori Lucának a tavalyi világbajnokságról magas tesztoszteronszintje miatt kizárt algériai Imane Heliffel kell összecsapnia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×