eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Horvát János kubai nagykövet lehet, mert vannak készségei

A parlament külügyi és határon túli magyarok bizottság keddi budapesti ülésén támogatta Horvát János havannai, József Judit strasbourgi (Európa Tanács) és Pálmai Géza újdelhi nagykövetjelöltet.

Horvát János televíziós újságíró nagykövetté kinevezésére a fideszes képviselők nemmel szavaztak, a karrierdiplomatának számító József Judit és Pálmai Géza esetében egyhangú volt a bizottsági támogatás.

"Az ellenzéki képviselők úgy ítélték meg, hogy Horvát Jánosnak semmilyen külpolitikai és ez irányú államigazgatási tapasztalata nincsen. A kubai rendszerváltozás előestéjén rendkívül fontos lenne, hogy megfelelő tapasztalattal rendelkező diplomata szolgáljon Havannában" - mondta a zárt ülést követően a Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke.

A Fidesz kifogásolta azt is, hogy a kubai nagykövetjelölt karrierjét jelentős részben a magyarországi rendszerváltozást megelőző időszakban futotta be.

Az MSZP szerint szót tud érteni

Kozma József, a bizottság szocialista alelnöke azt mondta, a kubai helyzetre való tekintettel egy havannai nagykövetnek különösen nagy nyitottsággal, érzékenységgel, empátiával és profizmussal kell kezelnie azt a helyzetet, amikor a kubai politika és a társadalom átalakulóban van.

A kormánypárti politikus hozzátette: bár Horvát János nem diplomata, olyan készségekkel rendelkezik, amelyek segítségével szót tud érteni partnereivel, ismeri a politika szereplői, a kubai emberek gondolkodását, életét, tudja, hogy a legnagyobb kihívás Kuba és az Egyesült Államok kapcsolata és legalább ilyen jól ismeri az Egyesült Államokat.

Horvát János, aki jelenleg a Sport1 Tv elnöke, 1966-67-ben ösztöndíjas volt Kubában, az 1990-es években vendégprofesszor a Columbia Egyetemen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×