eur:
389.58
usd:
361.94
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az önkormányzatoknak kell ellátniuk az iskolásokat sztrájk idején?

Az önkormányzatok feladata lesz a gyermekek ellátásának megoldása, ha egy iskola összes dolgozója sztrájkba lép pénteken - mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Kerpen Gábor az InfoRádióban azután beszélt erről, az oktatási tárca képviselőjével egyeztetett a péntekre tervezett két órás demonstráció részleteiről. A szakszervezet a pedagógusoknak fizetés nélkül elrendelhető két plusz óra ellen tiltakozik.

Kerpen Gábor úgy fogalmazott: a tárca eddigi álláspontját megváltoztatva hozzájárult ahhoz, hogy az iskola fenntartója segítséget nyújthat a sztrájk idején.

A szakszervezeti vezető arról is beszélt: az érdekképviselet arra törekszik, hogy minden érintett közoktatási intézményben jogszerűen folytassák le a sztrájkot.

A minisztérium delegációját a tárgyaláson Arató Gergely államtitkár vezette.Nem ért egyet a Pedagógusok Szakszervezete a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pénteki sztrájkfelhívásával. A célok közösek, de szerintük a demonstráció gyengítheti a tanárok alkupozícióját a folyamatban lévő tárgyalások során.

Bár a pedagógusok egységesen elutasítják a fizetés nélkül elrendelhető heti két plusz munkaórát, a szakszervezetek ellentétei miatt gyengülhet az érdekérvényesítés, mert a Pedagógusok Szakszervezete bejelentette, nem támogatja a partnerszervezet pénteki sztrájkját.

A Pedagógusok Szakszervezete elnöke úgy véli, a munkabeszüntetés gyengítheti a tanárok alkupozícióit az oktatási tárcával való tárgyalás során.

"Mi azt gondoljuk, hogy egy egységes közszolgálati akció, ami irányul a jogszabályi változások, a költségvetési paraméterek, és a bérfeltételek romlása ellen, célravezetőbb lenne" - fogalmazott Varga László.

Novemberben egységes közszolgálati sztrájkbizottság alakult mindkét szervezet közreműködésével, de ennek általánosabb céljai vannak: például a magasabb közalkalmazotti bérek, vagy az oktatásra fordítható nagyobb összeg.

Nincs egyetértés a pénteki sztrájk várt hatásában sem. A Pedagógusok Szakszervezete ugyanis fél, hogy gyengébb alkupozícióból folytathatják így a tárgyalásokat a kormányzattal, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint viszont ez fogja erősíteni a közszférát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×