eur:
389.35
usd:
362
bux:
68083.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Több mint húsz új feljelentés a rendőrök ellen

Több mint húsz vétség, illetve bűncselekmény gyanúja miatt tett feljelentést a Nemzeti Jogvédő Alapítvány a Budapesti Nyomozó Ügyészségen a rendőrök október 23-ai intézkedései miatt.

A rendőrök október 23-án "tömegesen követtek el bűncselekményeket és szegték meg a rendőrségre vonatkozó jogszabályi előírásokat" - írják a beadványban.

Álláspontjuk szerint "példátlan erejű és méretű megfélemlítő rendőri intézkedések sorozata történt".

Híradásokra, tanúkra, fényképekre és videofelvételekre hivatkozva azt állítják, hogy a rendőri intézkedések miatt többen is közvetlen életveszélyes állapotba kerültek. Hozzáteszik: indokolatlan és megmagyarázhatatlan erőszakos támadás érte a bejelentett rendezvényeken, tüntetéseken résztvevőket.

A jogvédő szervezet szerint jogellenes volt a Kossuth tér műveleti területté nyilvánítása.

Véleményük szerint a rendőrök többek között megvalósították a "bántalmazás hivatalos eljárásban" vétségét, a könnyű, illetve súlyos testi sértést; egyes intézkedések pedig maradandó fogyatékosságot okoztak.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány szerint a rendőrök megszegték foglalkozásuk szabályait, amikor a gumilövedékkel és könnygáz-gránáttal fejmagasságban lőttek, így mások életét veszélyeztették.

A rendőri vezetők az alapítvány szerint azzal, hogy nem tettek semmit a kötelességszegések, bűncselekmények megakadályozására, a vétkesek felelősségre vonására, elkövették az elöljárói intézkedés elmulasztásának katonai bűncselekményét.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×