eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Egész Európában szétszóródhatott a sugárzó anyag

Magyarországra nem repültek a British Airways polóniummal szennyeződött utasszállítói - közölte a légitársaság budapesti irodavezetője az InfoRádióval. Közben az angol rendőrség egyre újabb helyszíneken bukkan polónium nyomára.

Magyarországra nem repültek a British Airways polóniummal szennyeződött utasszállítói - közölte a légitársaság budapesti irodavezetője az InfoRádióval.

Nagy Katalin tudatta: az utasok nevét és adatait az adatvédelmi előírásokra való tekintettel a légitársaság nem adhatja ki, de a járatok számát és útvonalát, közzétették.

Az InfoRádió megkereste a magyar Külügyminisztériumot is, Polgár Viktor szóvivő azonban elfoglaltságára hivatkozva egyelőre nem nyilatkozott. Annyit mondott, hogy a tárca még nem foglalkozott ezzel az üggyel.

A British Airways magyarországi irodájának közleménye szerint őket a brit kormány kedd este tájékoztatta arról, hogy három Boeing 767-es gép fedélzetén radioaktív anyagok nyomát találták meg.

A gépeket azonnal kivonták a forgalomból. Kettőt a Heathrow repülőtéren, egyet pedig Moszkvában vizsgálnak a hatóságok.

Az eset közegészségügyi kockázata alacsony, de a gépek a hatóságok további utasításáig nem közlekednek.

A ciánnál is mérgezőbb

A polónium 210-es radioaktív izotópja a ciánnál is sokkal mérgezőbb anyag, ezért nehéz elképzelni, hogyan kerülhetett a British Airways repülőgépeire - mondta el az InfoRádiónak az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet igazgatója.

Pellet Sándor közölte: a polónium alfa-sugárzást bocsát ki. Káros arra lehet, aki a szennyezett anyagot beveszi, vagy belélegzi.

A sugárfertőzés nagy rombolásra képes, a sugárzó anyaggal érintkező sejtek elpusztulnak. Nagyobb mennyiségben ezért halálos. Részletek itt!

Egy orosz gépet is vizsgálnak

Közben a Scotland Yard közölte: eddig 24 londoni helyszínt vizsgáltak át sugárzásnyomokat keresve, és 12 helyen észleltek is radioaktivitást.

A brit belügyminiszter közölte: az eddigi három brit repülőgép mellett egy újabb, orosz repülőt is vizsgálat alá vontak.

John Reid, aki a londoni alsóházban számolt be az egykori orosz titkosügynök, Alekszandr Litvinyenko polónium 210-es radioaktív izotóppal történt meggyilkolásának eddigi vizsgálatáról, azt mondta: előző éjfélig 1.700-an hívták fel a brit egészségügyi szolgálat megadott telefonszámát. Néhány tucat embert további orvosi vizsgálatra küldtek. Részletek itt!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×