eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Alkotmányellenes az M5-ös autópálya bevezető szakasza

Sérülnek az M5-ös autópálya bevezető szakasza mellett élők alkotmányos jogai - állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. A helyi Fidesz jogsegélyszolgálatot indít az érintettek számára.

Egy pesterzsébeti lakos 2003-ban kezdett el levelezni a minisztériummal, a kerületi polgármesteri hivatallal, és a Főpolgármesteri Hivatallal, de a zajvédőfal ügyében semmilyen előrelépés nem történt.

A lakó 2005-ben az ombudsmanhoz fordult levélben. A most elkészült jelentésben megállapították, hogy sérülnek a környéken élők alkotmányban rögzített jogai.

Pesterzsébet határában, ahol az autópálya ki- és bevezető szakasza halad, a zajterhelés a megengedettnél több decibellel több - mondta el az InfoRádióban Földesi Gyula. A pesterzsébeti Fidesz elnöke hozzátette: ez több száz lakost érinthet.

Félmillió forint fejenként

A főváros a környéken élőket nem vagyoni kártérítésben részesíti, hiszen a budapesti vezetés feladata lett volna megépíteni a zajvédő falat - mondta Földesi Gyula. Hozzátette: a kártérítés nagysága ötszázezer forint lehet lakosonként.

Ha egy háztartásban négyen laknak, és érintettek a zajártalom hatásaiban, akkor fejeként ötszázezer forintos kártérítésre nyújthatnak be igényt.

Az ügyvédi iroda 90-99 százalékban átvállalja az ügy lezártáig a terheket - jelentette ki Földesi Gyula.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×