eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

A V4-ek és az EU közös sikere Bush megjegyzése

Sikerhez vezet, ha egy uniós és NATO-tagország kétoldalú alapon és nemzetközi fórumokon, szakértői és vezetői szinten is folyamatosan napirenden tart egy kérdést. Ezt a magyar külügyminiszter mondta annak kapcsán, hogy az amerikai elnök a rigai NATO-csúcson bejelentette: a vízumkötelezettség eltörlését kezdeményezi valamennyi EU-tagország számára.

Számunkra is meglepő fordulat volt George Bush bejelentése - hangsúlyozta Göncz Kinga arra reagálva, hogy az amerikai elnök szerdán Rigában Václav Klaus cseh elnöknek azt mondta, kezdeményezni fogja: az Egyesült Államok törölje el az új európai uniós tagállamokra vonatkozó vízumkötelezettséget.

Göncz Kinga szerint a bejelentéshez hozzájárult, hogy a 2004-ben az EU-hoz csatlakozott országok többsége, azaz a visegrádi négyek és a balti államok együtt képviselték a vízumkötelezettség eltörlését célul kitűző álláspontot. Hozzátette: az Európai Bizottság is felvállalta, hogy ez egy uniós kérdés, amelyben ne lehessen különbség tagországok között.

"Úgy tűnik, ezzel a stratégiával láthatóan van remény arra, hogy az amerikai Szenátusban valamiféle módosítás történhet a vízummentességi kritériumok terén" - fogalmazott Göncz Kinga. Megjegyezte, bízik abban, hogy egy majdani szenátusi és képviselőházi szavazás is kedvező eredménnyel végződik. Kitért ugyanakkor arra, hogy ennek érdekében a magyar diplomácia is megpróbál lobbizni.

Arra az újságírói kérdésre, mennyiben segíti a vízumkötelezettség eltörlését Magyarország számára az, hogy Sólyom László köztársasági elnök szerdán visszaküldte az Országgyűlésnek az Egyesült Államokba utazók adatainak kezelésére vonatkozó megállapodás kihirdetését jelentő jogszabályt, Göncz Kinga közölte: őszintén reméli, hogy gyorsan megoldást sikerül találni erre a kérdésre, ami hosszú távon problémát jelenthet. Mint mondta: a jogászok már dolgoznak a megoldáson.

Az Egyesült Államokkal az Európai Unió által kötött megállapodás alapján született törvényt az Országgyűlés nagytöbbséggel megszavazta. A tagállamoknak csak ratifikálniuk kellene a szabályt.

A NATO-csúcsról Göncz Kinga azt mondta: olyan döntések születtek ott, amelyek magyarország számára fontosak. Kiemelte Szerbia meghívását az Észak Atlanti Szövetség Partnerség a Békéért programjába. Ez pozitív példa Belgrádnak, hogy nem akarjuk elszigetelni - mondta a külügyminiszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×