eur:
394.02
usd:
363.99
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

A szabad szülészválasztásért gyűjtenek aláírást a várandós nők

Aláírásgyűjtést szervez több kismama az országban, tiltakozásul a szabad kórház és szülészválasztás korlátozása, illetve külön díjfizetéshez kötése miatt.

Az aláírásgyűjtéssel a kezdeményezők elsősorban arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a kormány döntése értelmében a terhes nők a jövőben csak térítés ellenében választhatnának szabadon kórházat, illetve fizetniük kellene azért, hogy saját orvosuk vezethesse le a szülést, ha éppen nem munkaidőben, vagy az orvos ügyeleti idejében szülnek.

Az akció egyik szervezője, Kocsisné Péterfy Hajnal az InfoRádióban elmondta: az aláírásgyűjtés december 15-ig tart, a gyűjtőíveket azt követően adják át az egészségügyi tárcavezetőnek, akivel egyúttal egyeztetni is szeretnének a petícióban megfogalmazott felvetéseikről, javaslataikról.

A szülsét nem lehet tervezni

Kocsisné Péterfy Hajnal szerint a kezdeményezést magánszemélyek indították el - édesapák, édesanyák, és várandós nők -, mivel úgy gondolják, hogy a szülés nem sorolható a többi orvosi beavatkozással egy kategóriába.

Először is abban különbözik a szülés például egy műtéttől, hogy nem tervezhető előre az időpontja. Az csak veszélyezteti a szülő nő és a magzat egészségét, ha előre tervezetten indítják meg a szülést - hangsúlyozta a szervező.

Fontos a bizalom

A szülés attól is más, hogy ott - alap esetben - az anya "végzi a munkát", és ezért rendkívül fontos, hogy minél nyugodtabb körülmények között folyjon le a szülés, és olyan emberek vegyék körül a nőt, akikben megbízik - mutatott rá Kocsisné Péterfy Hajnal.

Az aláírásgyűjtési kezdeményezés szószólója hozzátette: azzal egyetértenek, hogy a jelenlegi rendszer nem jó, de attól tartanak, hogy a kórháznak fizetendő 30 százalékos térítési díjjal nem oldódik majd meg a hálapénz problémája, hanem a családoknak egyszerűen csak kétszer kell majd fizetniük.

A kezdeményezők szerint erre a helyzetre jobb megoldást nyújtana az is, hogy ha a fizetendő térítési díj egy meghatározott részét a kórháztól megkapnák az orvosok, illetve a szülésznők.

Kocsisné Péterfy Hajnal megjegyezte: azt is kérik, hogy ha mégis bevezetik a változásokat, akkor legyen egy előkészítő szakasz, hiszen akik már várandósak, azok sem anyagilag sem lelkileg nem tudtak erre felkészülni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Milák Kristóf ezüstérmet szerzett 200 méteres pillangóúszásban

Ahogy Tokióban 3 évvel ezelőtt, Tárnok 24 esztendős büszkesége a 200 méteres férfi pillangóúszás olimpiai aranyérmének megszerzésére készült Párizsban is. 150 méterig minden rendben is volt, de a nagy rivális Léon Marchand ellenállhatatlan hajrát produkált.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×